Lupta pentru investitura continua in SUA

200804-4320.jpg

Lupta pentru investitura continua in SUA

Candidații la investitura democrată pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite si-au reînceput interminabila cursa. Chiar dacă după primarele din statul Pennsylvania Hillary Clinton este în avantaj faţă de contracandidatul său Barack Obama, ea este însa departe de a fi asigurată de victorie. Soarta celor doi este încă în mâinile super-delegaților ce se vor reuni în cadrul Convenției democratice.

A câștigat Hillary Clinton cu o diferență de 10 procente dar, gratie sistemului proporțional extrem de complicat nu s-a ales decât cu vreo 10 delegați in plus.
La Convenția de investitura a partidului democrat se vor prezenta 4.046 delegați - 3.253 "declarați" pe baza preliminarelor, restul de 793 "liberi" - așa numiții "super-delegați", majoritatea oficialități de partid si aleși la diverse nivele. Numărul necesar victoriei este 2025. La ora actuala, Clinton a totalizat 1.586, Obama 1.719. In ultimele nouă scrutinuri rămân de alocat 409 delegați, deci este foarte probabil ca ambii candidați vor avea nevoie de sufragiile super-delegaților care, teoretic, nu trebuie sa urmeze opțiunea populară.

„Cred ca obligația mea este să determin care dintre cei doi excelenți candidați are cele mai mari șanse de victorie in alegerile generale" a opinat unul dintre cei 250 de super-delegați încă nedeciși, Don Bivens, oficial de partid din statul Arizona.
Hillary Clinton are deocamdată un ușor avantaj la acest capitol, 258 la 232, dar, notează, David Bonior, un alt super-delegat, „doamna Clinton nu va întruni, probabil, cele trei condiții necesare nominalizării: vot popular, victorii statale si delegați".

SUA, Radu Tudor

24/04/2008; 12h00