Limba moldovenească va fi introdusă în scoli

200804-4327.jpg

Limba moldovenească va fi introdusă în scoli

Limba moldovenească va fi introdusă, până la urmă, ca materie de studiu în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova. După ce autorităţile comuniste de la Chişinău au tot ameninţat că vor introduce materia în programa şcolară, acum în Republica Moldova deja se pregătesc manualele în acest sens.

Din anul viitor de studii, elevii din Republica Moldova au toate şansele să studieze materia limba moldovenească în loc de limba română. " Vom edita manuale de limbă moldovenească. Ministerul educaţiei se ocupă de acest lucru, a anunţat premierul Zinaida Greceanîi.

Preşedintele Vladimir Voronin a declarat în repetate rânduri că în şcolile din Republica Moldova trebuie să se înveţe limba moldovenească. Oameni de ştiinţă, cultură, profesori şi elevi au organizat mai multe proteste faţă de intenţia conducerii comuniste de a introduce limba moldovenească în şcoli.

„Sunt indignată de acest fapt"...- a declarat la RFI, Decanul facultăţii Jurnalism şi Comunicare Publică de la Universitatea Liberă Internaţională din Republica Moldova, doctorul în ştiinţe, Ala Mândâcanu.

Trebuie spus că Republica Moldova şi-a schimbat de câteva ori limba oficială. În prezent, limba de stat a ţării este cea moldovenească, cu grafie latină. În majoritatea şcolilor se predă limba română în baza manualelor scrise de lingvişti moldoveni. Unele instituţii folosesc însă şi manuale tipărite în România.

Chişinău, Ilona Spătaru

24/04/2008; 14h20