Lieberman demisionează, dacă va fi inculpat

Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman anunţă că va demisiona, dacă va fi inculpat pentru acte de corupţie. Declaraţia sa vine după ce Poliţia israeliană a recomandat duminică, 2 august, punerea lui sub acuzare, pentru corupţie şi spălare de bani.

Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman anunţă că va demisiona, dacă va fi inculpat pentru acte de corupţie.

Declaraţia sa vine după ce Poliţia israeliană a recomandat duminică, 2 august, punerea lui sub acuzare, pentru corupţie şi spălare de bani.

Recomandarea va fi transmisă procurorului general, Menahem Mazouz, care va decide dacă Lieberman, liderul partidului ultranaţionalist Israel Beitenu, va fi pus sub acuzare.

Dacă va fi inculpat, Avigdor Lieberman va fi obligat să renunţe la funcţie.

Lieberman este anchetat de mai mulţi ani. El a fost audiat în repetate rânduri la Departamentul pentru Fraude al Poliţiei, care îl bănuieşte de corupţie, fraude, spălare de bani, abuz de încredere şi obstrucţionare a justiţiei.

Presa israeliană susţine că actualul ministru de Externe ar fi primit "sume foarte importante provenite din străinătate", pentru finanţarea campaniilor sale electorale.

Banii ar fi fost transferaţi prin intermediul unor companii fictive şi prin numeroase conturi bancare.

Avigdor Lieberman a dezminţit acuzaţiile şi a afirmat că ancheta este motivată politic.

"Nu există nici un motiv real pentru deschiderea unei anchete împotriva mea şi dacă bănuielile ar fi avut vreo bază, nici o anchetă n-ar fi putut continua timp de mai mult de zece ani", spunea el recent.

Şeful diplomaţiei israeliene susţine că este persecutat de Poliţie. "De 13 ani, Poliţia mă persecută şi pe măsură ce influenţa mea politică şi cea a partidului meu au crescut, încercările de a mă elimina din activităţile publice s-au accelerat", susţine ministrul de Externe.

Fiica lui Lieberman este bănuită că deţine conturi bancare în Cipru, folosite de tatăl său pentru activităţi frauduloase.