Liderii G8 se implică în Libia

libia-manifestant-manuel-pochez-rfi.jpg

Situaţia rămâne tensionată în Libia, unde populaţia cere libertate : (Foto : Manuel Pochez / RFI).

Franţa găzduieşte luni şi marţi o reuniune a miniştrilor de Externe din G8, grupul celor mai industrializate ţări din lume, plus Rusia. În centrul discuţiilor, dosarul libian, mai exact propunerea Franţei de a impune o zonă de excluziune aeriană în ţara colonelului Gaddafi.

În opinia Parisului, o zonă "no-fly", de interzicere a survolării unei părţi a teritoriului libian i-ar ajuta pe insurgenţi să mai fie bombardaţi de aviaţia colonelului Gaddafi. Ideea de a impune această zonă de excluziune aeriană a fost de altfel făcută deja de Liga Arabă, gest deîndată salutat de diplomaţia franceză.

Până acum, europenii au fost însă divizaţi în această chestiune, dovadă fiind faptul că nici o referire la această ipoteză nu apare în declaraţia finală a summit-ului european de vineri.

Spre deosebire de Franţa şi Marea Britanie, care sunt cele mai active pe acest front, Germania este foarte sceptică şi se teme să nu fie prinsă într-un nou angrenaj militar.

Orice ar fi, atât Uniunea Europeană, cât şi SUA insistă pe necesitatea unui mandat ONU, pentru a lua o astfel de măsură.

În plus, o operaţiune de o asemenea anvergură ar necesita mobilizarea a sute de avioane. Pe de altă parte, reuniunea miniştrilor de Externe G8 de la Paris va permite occidentalilor să afle mai bine şi care e poziţia Rusiei, Moscova fiind destul de ambiguă până acum în această chestiune.

Pentru Franţa, singura ţară care a recunoscut formal Consiliul Naţional de Tranziţie drept interlocutorul oficial al poporului libian, o acţiune, nu doar simbolică, împotriva colonelului Muammar Gaddafi este o necessitate, care se impune urgent.