Lider Al-Qaida, lichidat în Pakistan

al-qaida-atiyah-abd-al-rahman.jpg

Liderul Al-Qaida Atiyah abd al-Rahman

Numărul doi în ierarhia Al-Qaida a fost ucis, a anunţat ieri sub acoperirea anonimatului un oficial american. Atiyah abd al-Rahman ar fi fost ucis în Pakistan în urmă cu o săptămână, conform oficialului de la Washington. Anunţul acestei morţi intervine în timp ce Statele Unite se pregătesc să comemoreze zece ani de la atentatele din 11 septembrie, când peste 3000 de oameni au murit.

Moartea lui Rahman este o lovitură foarte dură pentru Al-Qaida în măsura în care şeful său, Ayman al-Zawahiri, se sprijinea mult pe el de la moartea lui Osama ben Laden”, a apreciat aceeaşi sursă.

Oficialii locali au declarat luni pentru AFP că patru persoane au fost ucise în cursul zilei într-un atac al unui avion american fără pilot asupra unui vehicul în Waziristanul de Nord, principalul bastion al talibanilor pakistanezi. Sâmbătă nu se ştia dacă aceste două incidente erau legate între ele.

Waziristanul este principalul sanctuar al Al-Qaida în lume şi baza din spatele frontului a mai multor grupuri de talibani afgani. Talibanii pakistanezi au jurat credinţă în 2007 Al-Qaida şi desfăşoară, de atunci, o campanie extrem de sângeroasă de atentate în toată ţara.

"Materialul care a fost găsit la casa lui ben Laden a arătat clar că (Atiyah abd al-Rahman) era profund implicat în conducerea operaţiunilor Al-Qaida", a declarat oficialul.

Potrivit autorităţilor americane, Rahman, adolescent în perioada respectivă, i s-a alăturat lui ben Laden în Afganistan în anii '80 pentru a lupta împotriva sovieticilor. Ulterior, el a fost emisarul Al-Qaida în Iran, pentru recrutarea şi negocierea cu alte grupări islamiste.