Libertatea presei în România, ca în Insulele Maldive

reporteri-front-alb-negru-jpg-20101020131154.jpg

România, pe locul 52 în clasamentul RSF.

România se află pe locul 52 în clasamentul mondial al libertăţii presei realizat de organizaţia Reporters sans Frontieres Comparativ cu anul trecut, România a coborât două locuri, de pe 50 pe 52 şi se află acum la egalitate cu Insulele Maldive. Sunt analizate doar acţiunile autorităţilor, nu şi incidente de genul stenogramelor, explică Mircea Toma, şeful Agenţiei de Monitorizare a Presei ActiveWatch (audio).

România se află pe locul 52 în clasamentul mondial al libertăţii presei, Press Freedom Index 2010. Topul realizat de organizaţia Reporteri fără Frontiere arată că România a devansat, printre altele, ţări precum Republica Moldova, Croaţia sau Grecia.

Comparativ cu anul trecut, România a coborât două locuri, de pe 50 pe 52 şi se află acum la egalitate cu Insulele Maldive.

Secretarul general al Reporters Sans Frontieres subliniază faptul că topul include surprize binevenite, pune în evidenţă realităţi sumbre şi confirmă anumite tendinţe.

În raport se remarcă faptul că dezvoltarea economică, reforma instituţională şi respectul pentru drepturile fundamentale nu merg neapărat mână în mână.

În plus, apărarea libertăţi presei rămâne o luptă a vigilenţei în ţările democratice ale vechii Europe şi o luptă împotriva opresiunii şi a nedreptăţii în regimurile totalitariste încă răspândite pe glob.

În raport se repetă cererea Reporters sans Frontieres de eliberare a lui Liu Xiaobo, simbol al luptei pentru libertatea de exprimare, care a apărut în China şi pe care cenzura încă reuşeşte să o ţină în frâu. Documentul avertizează autorităţile chineze să nu aleagă un drum de pe care nu există cale de întoarcere.

În fruntea topului se regăsesc şi anul acesta statele din nordul Europei, prima poziţie fiind ocupată, la egalitate, de Finlanda, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia şi Elveţia.

 
Mircea Toma, şeful Agenţiei de Monitorizare a Presei în dialog cu Andreea Orosz