Kosovo un factor periculos pentru relatia Chisinaului cu Tiraspolul

200802-2773.jpg

Kosovo un factor periculos pentru relatia Chisinaului cu Tiraspolul

Kosovo este un precedent periculos pentru Republica Moldova, susţine analistul politic şi politicianul Oazu Nantoi. Acest precedent, potrivit lui, va fi folosit de liderii de la Tiraspol în războiul informaţional împotriva Chişinăului.

Declararea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo poate ridica probleme asupra utilităţii instituţiilor internaţionale de securitate, este de părere comentatorul Igor Munteanu, director executiv al institutului IDIS Viitorul.

Şi fostul şef al misiunii OSCE din RM, diplomatul american, William Hill, susţine că soluţionarea problemei Kosovo ar putea crea precedent pentru alte zone de conflict. Diplomatul a anunţat totodată că reglementarea conflictului transnitrean ar putea avea loc pe durata aflării la putere a preşedintelui Vladimir Voronin. Hill a declarat presei de la Chişinău că Voronin şi Smirnov l-au asigurat că doresc să rezolve conflictul. Problema este că viziunile celor doi se bat cap în cap - Voronin vorbeşte despre o autonomie cu împuterniciri largi, în timp ce Smirnov insistă asupra independenţei de facto. Totuşi, cei doi au fost de multe ori foarte aproape de rezolvarea conflictului, a mai adăugat fostul şef al misiunii OSCE din Republica Moldova, William Hill .

Republica Moldova nu recunoaşte independenţa provinciei Kosovo. Guvernul de la Chişinău a emis o declaraţie în care-şi face publică poziţia faţă de separarea definitivă a provinciei de Serbia.

Declararea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo şi susţinerea acestei decizii de către un şir de state membre ale ONU trezeşte o profundă îngrijorare în Republica Moldova, se arată în declaraţie a Guvernului de la Chişinău.

„Deşi problema Kosovo este unică după conţinut, o astfel de formulă de "soluţionare" reprezintă nu numai o violare a integrităţii teritoriale a Republicii Serbia, dar şi un factor serios de destabilizare în Europa, un stimulent periculos pentru activizarea mediului separatist în toate zonele de conflict."

Guvernul Republicii Moldova susţine că în determinarea poziţiei sale faţă de evenimentele din Kosovo se va ghida şi în continuare în exclusivitate de poziţia statului internaţional recunoscut Republica Serbia, de prevederile Actului Final de la Helsinki, de Statutul ONU şi de principiile dreptului internaţional.

Şi partidele politice din Republica Moldova se declară alarmate de proclamarea unilaterala a independentei provinciei Kosovo. Reprezentanţii Partidului Social Democrat speră că acest caz nu va deveni un precedent valabil pentru conflictele îngheţate din Europa. Partidul Socialiştilor „Patria-Rodina"susţine că proclamarea independenţii Kosovo va agrava considerabil rezolvarea problemei integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

(update 20 Februarie 2008) Liderii de la Tiraspol salută independenţa regiunii Kosovo şi cer comunităţii internaţionale recunoaşterea de urgenţă a Transnistriei.

„Modelul Kosovo poate fi aplicat tuturor conflictelor cu aspecte politice, economice şi juridice similare," se arată într-o declaraţie a aşa-numitului minister de externe de la Tiraspol. Potrivit instituţiei, recunoaşterea de urgenţă a independenţei Transnistriei ar fi o etapă finală în procesul de rezolvare a diferendului nistrean.

„Proclamarea independenţei regiunii Kosovo şi recunoaşterea acesteia au o importanţă principială, întrucât oferă un model nou de soluţionare a conflictelor, model bazat pe principiile drepturilor omului şi autodeterminare," mai scrie în comunicarea aşa-zisului Minister de Externe al Republicii Nistrene autoproclamate.

Precedentul Kosovo nu poate fi aplicat în conflictul transnistrean, declară, pe de altă parte, autorităţile de la Chişinău. Şi mai mulţi comentatori sunt de părere că proclamarea independenţei provinciei de Serbia nu va influenţa conflictul transnistrean.

Chişinău, Ilona Spătaru

2/17/2008;12.30h