Kosovo: Acuzaţii privind traficul de organe

dick-marty.jpg

Raportorul elveţian Dick Marty. AFP PHOTO / JOHANNA LEGUERRE

Oficiali ai Armatei de eliberare din Kosovo, mişcarea kosovară albaneză ce milita pentru independenţa la sfârşitul anilor '90, au fost implicaţi într-o operaţiune de trafic de organe prelevate de la deţinuti sârbi în perioada 1999-2000. Acuzaţiile se regăsesc într-un raport al Consiliului Europei şi sunt respinse cu vehemenţă de autorităţile kosovare.

Guvernul kosovar a calificat acuzaţiile drept "invenţii".  Potrivit lui Dick Marty, autorul acestui raport solicitat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, traficul era controlat de un grup de oficiali organizaţiei numit "Grupul Drenita".

Liderul acestei grupări ar fi fost actualul premier kosovar Hashim Thaci. Raportul arată că el şi alţi membri ai acestui grup "sunt constant calificaţi drept «actori-cheie» în rapoartele serviciilor de informaţii consacrate structurilor de tip mafiot ale crimei organizate din Kosovo".

Thaci, pe primul loc la alegerile legislative de duminică, a fost unul din oficialii Armatei pentru eliberare din Kosovo, în timpul luptei împotriva forţelor preşedintelui iugoslav, Slobodan Milosevici. "Numeroase indicii par să confirme ca (...) ar fi fost prelevate organe de la prizonieri într-o clinică de pe teritoriul albanez, pentru a le transporta apoi în străinătate, în vederea realizării de transplanturi", afirma Dick Martin.

Acţiunile au început, potrivit raportorului elveţian, pe fondul haosului din regiune şi continuă, chiar dacă sub alte forme, până azi. Potrivit mărturiilor obţinute de misiunea Marty, prizonierii erau împuşcaţi în cap înainte de a fi "operaţi pentru ca unul sau mai multe organe să le fie prelevate". Era vorba în principal de prelevarea postumă a rinichilor, care erau vânduţi în clinici private străine.

Într-o declaraţie, Guvernul kosovar a apreciat că raportul se bazează pe "fapte fără fundament, inventate cu obiectivul de a prejudicia imaginea Kosovo". Guvernul kosovar a avertizat că urmează "să ia toate măsurile posibile şi necesare pentru a răspunde invenţiilor lui (Dick) Marty, inclusiv pe plan legal". Raportul lui Marty urmează să fie discutat joi la nivel de comisie în Consiliul Europei.

Liliana Simionescu