Jungla de la Calais, evacuată cu forţa de autorităţile franceze

jungla-20090922152104.jpg

Jungla de la Calais (Reuters)

Poliţia franceză a închis marţi "jungla de la Calais", o tabără de refugiaţi din nordul Franţei, unde se aflau sute de afgani care vroiau să emigreze in Marea Britanie. Controversata decizie de a închide tabăra de refugiaţi de la Calais, a fost anunţată încă de săptămâna trecută de ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson.

Poliţia franceză a închis marţi "jungla de la Calais", o tabără de refugiaţi din nordul Franţei, unde se aflau sute de afgani care vroiau să emigreze in Marea Britanie.

Controversata decizie de a închide tabăra de refugiaţi de la Calais, a fost anunţată încă de săptămâna trecută de ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson.

Mai multe maşini ale poliţiei au încercuit tabăra de refugiaţi, plasată pe un teren viran de lângă zona industrială a portului Calais. Un teren pe care se înghesuiau colibe din tablă, scânduri şi prelată.

În momentul în care forţele de ordine au sosit la faţa locului, militanţi ai organzaţiei "No Border", o reţea care luptă împotriva politicii de controlare a imigraţiei- au încercat să se interpună, iar 5 militanţi au fost reţinuţi de poliţie. Aceasta a arestat 278 de imigranţi, printre care se aflau 132 de minori.

Imigranţii, aflaţi în tabăra desfiinţată, confecţionaseră banderole scrise în engleză şi în limba pachtouna, pe care se putea citi "Avem nevoie de un adăpost şi de protecţie. Dorim să obţinem azil politic şi să trăim în pace. Jungla este casa noastră". Între 700 şi 800 de persoane, în marea lor majoritate tineri afgani de etnie patchouna, trăiau în aşa numita "junglă" de la Calais, înainte să se anunţe închiderea acestei zone. Mulţi dintre ei au fugit pentru a nu fi arestaţi.

Imigranţii aflaţi în nordul Franţei aşteaptă ocazia să treacă, în mod clandestin, Canalul Manecii, petnru a pătrunde pe teritoriul Marii Britanii şi a cere azil politic autorităţilor de la Londra. Este un fenomen care durează de câţiva ani şi care, dacă ii priveşte acum, în principal pe afgani, a vut ca protagonişti efugiaţidin mai multe ţă anglofone confruntate cu răboaie ş alte situaţi dificile, de exemplu refugiaţi din Irak.