Johannes Hahn la RFI: Administrația trebuie să învețe din greșelile făcute pe fonduri europene

Comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, a declarat în exclusivitate pentru RFI că există progrese în absorbția fondurilor europene, dar că ele ar putea fi făcute mai rapid. Hahn exclude posibilitatea ca fondurile din programe sistate de Comisie să fie realocate pe alte linii încă deschise.

"Romania este, împreună cu Bulgaria, cel mai nou stat membru al UE și pentru nimeni nu este ușor să te adaptezi la regulile europene. Cred ca cel mai important factor este o administratie robusta si eficienta, cu functionari capabili sa gestioneze fonduri europene. Exista niste progrese, dar mai e mult de lucru in acest domeniu.

Cum spuneam, progrese exista, dar ar putea fi facute si mai rapid. Mai sunt necesare unele clarificari la structurile de management si audit. Unele proiecte mai trebuie controlate si din perspectiva licitatiilor publice. Dar acestea snt procese unde mai invata si responsabilii din administratie si important este ca administratia sa invete din greselile facute. Si noi avem la Comisia Europeana un interes major ca banii sa fie cheltuiti pentru ca este spre folosul cetatenilor romani si al Europei, in general."

REP: Pot fi realocate fondurile europene din programele suspendate de Comisie si alocate catre alte linii inca deschise?

Johannes Hahn: "Nu. Banii sunt alocati in cadrul programelor respective, iar criteriile prevazute sunt extrem de clare in acest sens. Fara o rectificare bugetara aceste lucruri nu sunt posibile. Si UE nu are acasta flexibilitate, ea nu a fost dorita din start de catre statele membre. Eu sunt optimist ca Romania va reusi sa atraga totusi cea mai mare parte acestor bani pentru ca, de jure, perioada de alocare expira in 2013, dar, de facto, proiectele incepute mai pot fi derulate pana in 2015.

Criza politica din vara a afectat procesul de atragere a fondurilor europene in Romania. In perioade electorale sau de dezbateri precum au avut loc in vara acestui an, energia politica este indreptata catre alte scopuri. Sper ca acum aceste lucruri sa se fi schimbat si ca alegerile din decembrie sa nu aiba acelasi efect."