Jacques Chirac a fost acuzat de deturnare de fonduri publice

Fostul preşedinte francez a fost audiat miercuri de un judecător parizian pentru citeva zeci de contracte dubioase pe care le-ar fi semnat cind era înca primar al Parisului, intre 1977 si 19

Fostul preşedinte francez a fost audiat miercuri de un judecător parizian pentru citeva zeci de contracte dubioase pe care le-ar fi semnat cind era înca primar al Parisului, intre 1977 si 1979.

Premiera in istoria Republicii franceze, fostul presedinte Jacques Chirac a fost inculpat pentru deturnare de fonduri publice. El a fost invinuit in cadrul unei anchete despre angajari presupuse fictive facute la cabinetul sau in perioada cind era primar al Parisului. Sint investigate angajarile dintr-o perioada de 12 ani, 1983-1995, an in care Jacques Chirac a fost ales presedinte al Frantei.
Se presupune ca zeci de persoane au fost angajate de complezenta la cabinetul de primar al lui Jacques Chirac, salariile lor erau platite din bani publici, dar aceste persoane ori nu faceau nici o munca, ori erau in serviciul lui personal. Printre beneficiarii acestor slujbe fictive s-ar afla personalitati ale partidului RPR, partid infiintat si condus de Chirac, numit astazi UMP si aflat la putere, rude ale acestor personalitati, cum ar fi de exemplu sotia unui fost ministru de externe.
Jacques Chirac mai fusese audiat o data, dar ca martor, in cadrul acestei afaceri, la 19 iulie, la o luna dupa ce nu mai era presedinte si nu mai avea imunitate. Atunci, judecatoarea de instructie se dusese ea la biroul fostului presedinte si-l interogase acolo. De aceasta data, Chirac s-a dus el la biroul anchetatoarei, s-a dus ca martor asistat de avocat si a iesit,; cupa o audiere de trei ore, ca inculpat. La sfirsitul acestei luni fostul persedinte implineste 75 de ani.