Iulian Fota: Marea Neagră trebuie să rămână o prioritate pentru NATO

iulian-fota-marea-neagra-trebuie-sa-ramana-o-prioritate-nato.jpg

Palatul Parlamentului din București găzduiește Adunarea Parlamentară a NATO.

La cea de-a 57-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO, consilierul prezidențial Iulian Fota a expus interesele strategice pe care România le va promova în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Acestea sunt Dunărea și Marea Neagră, Balcanii de Vest, Moldova, Ucraina și Afganistanul.

Cea de-a 57-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a NATO de la București este o întâlnire între specialiști, parlamentari și decidenți. Unii cercetători fac parte din sfera decidenţilor, iar punctele lor de vedere vor permite identificarea evoluției unor politici de stat.

De exemplu, Iulian Fota, consilier prezidențial, a expus "Regiunile importante din punct de vedere strategic pentru România". Potrivit consilierului prezidențial, România va promova strategia Dunării și în cadrul Alianței Nord-Atlantice, Dunărea fiind o arteră care este în strânsă legătură cu regiunea Mării Negre. În acest context, relațiile României cu Ungaria și sprijinirea parcursului euro-atlantic al Serbiei sunt esențiale.

Balcanii de Vest reprezintă o altă regiune de interes pentru România, iar securizarea ei și deci transformarea ei într-o zonă de oportunități depinde de dialogul și compromisul între Priștina și Belgrad și accelerarea parcursului euro-atlantic pentru Macedonia și Bosnia-Herțegovina.

Potrivit lui Iulian Fota, Marea Neagră trebuie să rămână o prioritate pentru NATO, regiunea fiind un culoar strategic pe ruta NATO-Afganistan. Marea Neagră este esențială și pentru asigurarea securității energetice. Dar pentru asta, spune consilierul prezidențial, “este important ca pe problema Mării Neagre să fim fermi pe principiul integrității teritoriale. Nu cred că există o bază mai puternică de rezolvare a așa-numitelor conflicte înghețate decât principiul integrității teritoriale. Integritatea teritorială a Republicii Moldova, a Georgiei sau a Azerbaidjanului nu pot fi puse în discuţie”. Relațiile cu Ucraina sunt importante pentru stabilitatea Mării Negre, dar și a Europei centrale.

Orientul Mijlociu și Afganistanul sunt alte zone de importanţă, unde NATO și România trebuie să fie prezente atât cât este necesar.