Iranul, impasibil la neliniştile Occidentului

200902-9573.jpg

Iranul, impasibil la neliniştile Occidentului

Teheranul insistă asupra faptului că nu are obiective
militare, ca răspuns la neliniştea Occidentului, după ce Iranul a
lansat primul satelit. Unele guverne străine
consideră că tehnologia spaţială ar putea fi utilizată pentru
dezvoltarea capacităţilor balistice ale statului islamic.

Guvernul de la Teheran insistă asupra faptului că nu are obiective militare, ca răspuns la neliniştea Occidentului, după ce Iranul a lansat marţi, 3 februarie primul satelit. Unele guverne străine consideră că tehnologia spaţială ar putea fi utilizată pentru dezvoltarea capacităţilor balistice ale Republicii Islamice. În orice caz, diplomaţi reprezentând cele şase puteri implicate în dosarul nuclear iranian se întâlnesc miercuri, 4 februarie în Germania, pentru prima dată de la învestitura noului preşedinte american. La reuniune participă China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite.
Este prima reuniune de acest gen a celor şase ţări după instalarea la Casa Albă a lui Barak Obama. Partenerii Americii în acest dialog cu Iranul pe tema nucleară aşteaptă deci, în primul rînd, să vadă care este noua atitudine a administraţiei Obama faţă de Iran. Discuţiile au loc însă într-un moment în care Iranul a lansat o nouă provocare prin lansarea unui satelit cu ajutorul unei rachete de fabricaţie sută la sută iraniene.
Potrivit unei rezoluţii a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Iranului i s-a interzis orice activitate legată de producţia de rachete. Iată însă că Teheranul îşi demonstrează nu numai capacitatea de a trimite un satelit în spaţiu, ci şi capacitatea de a produce rachete cu rază de acţiune de două mii sau trei mii de kilometri, de natură să atingă Israelul şi Europa. Iranul este acum, după Israel, a doua putere din regiune, capabilă să lanseze sateliţi.
Toate aceste lucruri îi neliniştesc deci pe occidentali, chiar dacă Iranul afirmă că progresele sale tehnice urmăresc obiective civile şi defensive şi sunt puse în slujba păcii.
Aceste capacităţi tehnice în mâna regimului integrist iranian neliniştesc cu atât mai mult în străinătate, cu cât ayatolahii nu ascund faptul că doresc exportarea revoluţiei islamice. De altfel, radio-televiziunea iraniană şi-a anunţat noul succes în materie de balistică utilizând formula : "Alah e mare". (CR - 4 February 2009;12.25h)