Intervenţia militară asupra Libiei, o chestiune de ore

onu-consiliul-securitate-reuters-jessica-rinaldi.jpg

Consiliul de Securitate al ONU (Foto : Reuters / Jessica Rinaldi)

Decizie extrem de importantă luată de Consiliul de Securitate al ONU joi seară, după trei zile de negocieri : organismul a adoptat o rezoluţie care autorizează folosirea forţei împotriva trupelor colonelului Muammar Gaddafi. Rezoluţia deschide practic calea unor raiduri aeriene în Libia. Intervenţia militară poate începe oricând.

Documentul autorizează adoptarea "tuturor măsurilor necesare", pentru a proteja civilii şi pentru a impune armatei libiene să înceteze focul, inclusiv raiduri aeriene. Textul precizează însă că nu se pune problema unei ocupaţii millitare.

Rezoluţia prevede şi o zonă de interdicţie aeriană, pentru a împiedica aviaţia liderului libian, Muammar Gaddafi să bombardeze opozanţii.

Textul a fost votat cu zece voturi din totalul de 15 membri ai Consiliului de Securitate.

China şi Rusia s-au abţinut de la vot, dar nu şi-au utilizat dreptul de veto, pentru a bloca textul. Germania, Brazilia şi India s-au abţinut de asemenea de la vot.

Libia

Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor

AscultăDownload

Nu este vorba despre un război al comunităţii internaţionale împotriva lui Gaddafi, atrage atenţia la RFI şeful Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning. Iulian Chifu spune că totul depinde de capacitatea Opoziţiei şi dorinţa locuitorilor Libiei de a schimba actualul regim.

De partea libiană, Ministerul Apărării a avertizat joi împotriva oricărei operaţiuni militare străine în Libia şi a ameninţat că va ataca traficul aerian şi maritim civil şi militar din Marea Mediterană.

"Orice operaţiune militară străină împotriva Libiei va expune pericolului tot traficul aerian şi maritim din Mediterana", declară un purtător de cuvânt al ministerului.

"Orice element mobil civil sau militar va fi ţinta unei contraofensive libiene, iar bazinul mediteraneean va fi expus unui pericol grav, nu numai pe termen scurt, ci şi pe termen lung", a subliniat oficialul libian.