Human Rights Watch cere României să spună adevărul

200811-7802.jpg

Human Rights Watch cere României să spună adevărul

Practicile administraţiei Bush care au rănit autoritatea morală a Americii în lume probabil că se vor încheia odată cu venirea lui Barack Obama la Casa Albă. Iată ce spune la RFI directorul Human Rights Watch din Washington, Tom Malinovsky. În plus, şeful organizaţiei care apără drepturile omului îndeamnă România să spună adevărul în cazul închisorilor clandestine ale CIA.

Practicile administraţiei Bush care au rănit autoritatea morală a Americii în lume probabil că se vor încheia odată cu venirea lui Barack Obama la Casa Albă.
Iată ce spune la RFI directorul Human Rights Watch din Washington, Tom Malinovsky (audio). El se aşteaptă ca preşedintele ales să închidă închisoarea din Guantanamo.
În plus, şeful organizaţiei care apără drepturile omului îndeamnă România să spună adevărul în cazul închisorilor clandestine ale CIA.

Rep : Acum că America are un nou preşedinte, simţiţi şi nevoia unei abordări noi a luptei împotriva terorismului din partea noii administraţii ? Să amintim că lupta cu acest flagel a produs încălcări ale drepturilor omului - cel puţin în opinia organizaţiilor neguvernamentale.

T.M. : Da, simt această nevoie, şi mult mai important e că preşedintele ales Barack Obama a spus că simte nevoia unei abordări noi. A promis că va închide Guantanamo, pentru a pune capăt torturilor, cruzimii şi interogatoriilor şi pentru a opri practica închisorilor secrete, un subiect important şi pentru România. Deci, practicile administraţiei Bush care au rănit autoritatea morală a Americii în lume probabil că se vor încheia.

Rep : Dar chiar vă aşteptaţi ca Barack Obama să poată închide Guantanamo ?

T.M. : El e hotărât în această privinţă. Singurele întrebări sunt cât va dura şi ce se va întâmpla cu prizonierii de acolo. Probabil că unii vor fi aduşi în Statele Unite şi puşi sub acuzare în sistemul nostru normal de justiţie, iar alţii vor fi trimişi poate în ţările lor de origine, alţii vor fi trimişi în ţări terte, dar nu există nici o îndoială că viitorul preşedinte va începe procesul închiderii Guantanamo.

Rep : De fapt de ce ar fi important ca Guantanamo să fie închisă? Ce se întamplă acolo?

T.M. : Statele Unite nu pot fi un lider al drepturilor omului dacă nu aplică principiile pe care le predau altor ţări. Asta nu s-a intamplat la Guantanamo. Acolo sunt tinuţi oameni închişi ani de zile fără un proces adevărat şi asta a afectat credibilitatea Americii în faţa prietenilor săi, dându-le inamicilor un argument pe care îl pot folosi împotriva Statelor Unite. Cred că există un consens în această ţară, nu doar Obama, ci şi senatorul McCain sunt de acord că Guantanamo trebuie închisă.

Rep : Credeţi că Barack Obama este singura persoană care poate rezolva problema drepturilor omului şi care poate îndrepta situaţia din închisori ? Totuşi, vorbim despre o agenţie secretă aici, CIA. Ţine doar de preşedinte să schimbe situaţia?

T.M. : CIA îi raportează preşedintelui, deci Barack Obama va avea ocazia să se asigure că CIA şi toate agenţiile Guvernului respectă legea. Nu am nici un dubiu că va face asta.

Rep : Închisorile secrete ale CIA - România a fost acuzată de implicare în acest scandal. Au existat multe anchete, interne şi internaţionale. Oficialii români susţin că România nu a avut nimic de-a face cu această poveste, dar anchetatorii străini încă au semne de întrebare legate de România. Ce credeţi că ar trebui să se întâmple?

T.M. : Polonia a trecut printr-o dilemă similară. Când aceste acuzaţii au fost făcute prima oară, Guvernul polonez şi cea mai mare parte a societăţii poloneze au susţinut că nu este adevărat, dar asta s-a schimbat. Anumite informaţii au ieşit la iveală atât în Polonia cât şi in Statele Unite, informaţii care cred că au convins multe persoane cu care am vorbit eu în Polonia că acele acuzaţii erau absolut adevărate.
Este important pentru România să înţeleagă că în Statele Unite nu există secrete permanente. În următoarea administraţie, într-un fel sau altul, vor ieşi la lumină fapte despre locurile unde au fost ţinute acele persoane şi în ce condiţii. Ţările implicate trebuie să se întrebe dacă vor ca aceste dezvăluiri să aibă loc mai întâi în Statele Unite, caz în care ele însele vor părea că nu au spus adevărul sau dacă vor să-şi asume responsabilitatea şi să spună mai întâi ele adevărul.

Rep : Deci acest subiect ar trebui redeschis în România?

T.M. : Asta depinde de români. Cred că românii ar trebui să se aştepte că subiectul va fi clarificat în Statele Unite, că faptele vor fi scoase la iveală, fie formal, fie informal.
Dacă România a fost implicată în acel program, cred că ar fi mai bine ca ea însăşi să-şi asume răspunderea şi să spună adevărul acum, înainte să fie forţată de eventuale dezvăluiri din Statele Unite. Pentru că dacă e adevărat şi asta iese la iveală în America, oficialii români implicaţi se vor simţi destul de prost. Este opţiunea lor, însă nu ar trebui să se aştepte ca secretele să rămână secrete pentru totdeauna în Statele Unite, pentru că în democraţia noastră asta nu s-a întâmplat niciodată. (CR - 5 November 2008;20.15h)