HRW : Decretul italian este impotriva romanilor

Judith Sunderland, cercetator la Human Rights Watch, biroul din Milano spune la RFI Romania ca decretul Guvernului italian privind expulzarea imigrantilor infractori provoaca discriminari.

Judith Sunderland (audio), cercetator la Human Rights Watch, biroul din Milano, interviu la RFI Romania, despre decretul Guvernului italian privind expulzarea imigrantilor infractori :

J.S. : “Cred ca este gresit sa iei in vizor comunitatea roma sau sa pui reflectorul pe etnia roma in acest context, pentru ca alimenteaza aceasta perceptie negativa asupra comunitatii de rromi. Aceste manifestari trebuie sa fie contracarate.
Problema cu acest decret, dincolo de faptul ca a ignorat o dezbatere parlamentara care se impunea in acest caz, e ca este indreptat in mod clar impotriva romanilor. Toate discursurile publice sunt indreptate impotriva romanilor si multe actiuni ale Politiei au avut ca tinta in mod special rromii din Romania. Aici vedem o foarte serioasa problema cu discriminarea”.

Rep : Cum pot fi oprite manifestarile xenofobe indreptate impotriva romanilor ?

J.S. : “Politicienii trebuie sa ia o atitudine foarte ferma si sa condamne aceste actiuni. Trebuie sa sprijine anchetele impotriva celor care comit aceste infractiuni. Mi se pare ca multi politicieni din Italia au spus ce trebuia, in timp ce altii au intretinut focul si aproape ca au incurajat oamenii sa-si faca dreptate singuri.
Decretul in sine a transmis un mesaj gresit. A fost precipitat din cauza unei crime teribile care a provocat o revolta publica de inteles, iar modul in care a fost discutat arata clar ca e indreptat impotriva romanilor.
Apoi avem demolarea unor tabere nomade. Toate acestea puse cap la cap transmit mesajul ca toti romanii sunt criminali, rromii sunt criminali si trebuie sa scapam de ei. Este in mod clar un mesaj inacceptabil”.

Rep : De ce credeti ca exista aceasta perceptie publica si anume faptul ca multi romani sunt criminali, hoti sau violatori ?

J.S. : “Din pacate, acestea sunt legende populare ce apar din cand in cand in jurul unor diferite nationalitati. Nu demult, toti albanezii erau considerati criminali si membri ai unor gasti, apoi nigerienii, acum sunt romanii.
Unul dintre motive este ca din ce in ce mai multi romani traiesc in Italia incepand cu luna ianuarie. Cred ca prezenta sporita a romanilor i-a speriat pe multi italieni si a alimentat aceasta xenofobie”.

Rep : Sunt rromii mai vizibili in Italia ? Ii vedeti peste tot ?

J.S. : “Nu, nu as spune asta. Exista o populatie rroma autohtona in Italia, un procent foarte mic de rromi aflati in peninsula vine din Romania. Unii sunt chiar din Italia, au venit aici cu multi, multi ani in urma din diverse tari. Deci, rromii din Italia nu sunt noi aici, ei apartin acestui loc la fel ca orice alt grup. Dar este adevarat ca dupa afluxul de romani care s-a inregistrat odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, sunt evident mai multi romani in Italia, deci sunt si mai vizibili”.

Rep : Cine are responsabilitatea de a-i ajuta pe romanii de etnie rroma aflati in Italia ? Roma si Bucurestiul cer ajutorul Uniunii Europene.

J.S. : “In mod clar, este responsabilitatea tuturor tarilor care au si o populatie de etnie roma sa se asigure ca rromii nu sunt discriminati si sa ia masuri pentru a-i integra, respectand identitatea lor culturala. Este o obligatie foarte clara, exista si recomandari europene in acest sens. Deci responsabilitatea trebuie impartita de toate statele europene”. (CR - 8 noiembrie 2007;15.40h)