Hodorkovski, găsit vinovat într-un nou proces

hodorkovski-mihail-reuters-alexander-natruskin.jpg

Fostul magnat rus, Mihail Hodorkovski (Foto : Reuters / Alexander Natruşkin)

Vremuri şi mai negre pentru fostul magnat rus al petrolului, Mihail Hodorkovski : omul de afaceri şi principalul său asociat, Platon Lebedev au fost declaraţi "vinovaţi", luni, 27 decembrie, de un tribunal din Moscova, în cel de-al doilea proces. Ei sunt acuzaţi de furtul a milioane de tone de petrol.

Pronunţarea hotărârii în procesul lui Hodorkovski şi Lebedev a fost începută luni de justiţia rusă. Această procedură va dura mai multe zile. Parchetul a cerut 14 ani de închisoare împotriva celor doi oameni de afaceri.

Evenimentul a suscitat un interes enorm în Rusia. Spaţiul din faţa tribunalului moscovit Hamovniki era ocupat luni dimineaţă de două-trei sute de persoane, printre care se aflau numeroşi jurnalişti. Numai un grup restrâns a reuşit să intre însă în tribunal.

În rândul oamenilor de afară se aflau şi unii susţinători ai celor doi. "Libertate prizonierilor politici !", "Rusia fără Putin !", scandau simpatizanţii.

Afacerea Iukos este privită ca o vendetă politică a premierului Vladimir Putin, care ar vrea să-l distrugă pe fostul magnat rus, Mihail Hodorkovski, un om de afaceri considerat prea independent, care finanţa Opoziţia şi care uneori l-a contrazis pe preşedintele de la vremea respectivă, adică premierul de acum, Vladimir Putin.

Mihail Hodorkovski şi principalul său asociat sunt judecaţi din primăvara anului trecut, pentru furtul a peste două sute de milioane de tone de petrol.

Cei doi sunt deja încarceraţi din 2003. Ei au de executat o pedeapsă de opt ani de închisoare, pentru evaziune fiscală.

Mihail Hodorkovski va face apel după decizia de luni a justiţiei. Prezentarea motivării hotărârii luate de tribunal va dura câteva zile, iar sentinţa va fi anunţată la final. Parchetul rus a cerut 14 ani de închisoare pentru fostul magnat.

Corespondentul RFI şi TVR la Moscova, Liviu Iurea în dialog cu Vasile Damian