Hillary Clinton, în India

hillary-clinton-india.jpg

Hillary Clinton face un turneu în India, Indonezia şi China (Foto: Reuters/Tarek Mostafa).

Şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton, efectuează o vizită de trei zile în India, în contextul în care această ţară este confruntată din nou cu o serie de atentate teroriste. Hillary Clinton este primită marţi, 19 iulie, de premierul indian, Manmohan Singh.

Vizita lui Hillary Clinton intervine pe fondul unei reorientări a politicii Washingtonului în regiune, mai ales după operaţiunea de lichidare a lui Osama ben Laden, organizată de serviciile secrete americane pe teritoriul pakistanez.

Pentru Casa Albă, chiar dacă uzanţele diplomatice interzic recunoaşterea brutală a unor evidenţe, este clar că serviciile secrete pakistaneze sunt implicate într-un dublu joc: pe de o parte, ele sprijină anumite reţele talibane, dar pe de altă parte, se implică în lupta anti-teroristă, pentru a beneficia de un enorm ajutor financiar american.

 

SUA întoarce spatele Pakistanului

 

Săptămâna trecută, însă, Statele Unite şi-au suspendat o parte din acest ajutor militar masiv acordat Pakistanului, fapt salutat de India.

Tot săptămâna trecută, oraşul Bombay a fost scena unui triplu atentat soldat cu 19 morţi şi peste o sută de răniţi. Dacă se va dovedi că islamişti radicali pakistanezi, eventual ajutaţi de reţele obscure de la Islamabad se află în spatele acestor atentate, cum a fost cazul cu cel comis tot la Bombay în noiembrie 2008, tensiunile dintre India şi Pakistan riscă să se accentueze, iar India va continua să exercite presiuni asupra Americii, pentru a întrerupe total furnizarea de ajutoare financiare Pakistanului, ajutoare care au depăşit până acum două miliarde 400 de milioane de dolari anual.

Hillary Clinton îşi va continua turneul asiatic cu alte două vizite, în Indonezia şi China.