Guvernul, ezitant şi prea puţin operativ

marko-bela-prim-plan-bun.jpg

Vice-premierul Marko Bela recunoaşte că Executivul a fost ezitant în 2010.

"Dacă vor fi luate noi măsuri de austeritate în 2011, înseamnă că am ratat anul 2010. Au existat destul de multe ezitări ale Guvernului şi nu am fost de fiecare dată destul de operativi. Măsurile luate în 2010 au fost corecte, în general". Aceste declaraţii au fost făcute la RFI de vice-premierul Marko Bela, preşedintele UDMR.

"Măsurile care au fost luate în 2010, după părerea mea, în general au fost corecte. Bineînţeles că tot timpul am avut discuţii privind protecţia socială. La urma urmei, cred că s-a ajuns la nişte măsuri prin care am reuşit să asigurăm o protecţie minimală celor nevoiaşi şi aici a avut un rol destul de mare inclusiv UDMR", declară Marko Bela.

Vice-premierul recunoaşte însă că Guvernul a fost de multe ori ezitant : "Dacă aş face un inventar al acestor măsuri, aş zice că totuşi au existat destul de multe ezitări, nu am fost de fiecare dată destul de operativi. În astfel de cazuri, măsurile trebuie să fie luate cât mai repede şi cât mai ferm, dacă eşti convins că este nevoie de ele. Deci reproşul meu s-ar referi la aceste ezitări".

Preşedintele UDMR deplânge faptul că Executivul nu a acordat atenţie şi investiţiilor în 2010. "Foarte puţin ne-am ocupat anul acesta de problema investiţiilor şi a stimulării economiei. Avem o anumită întârziere din acest punct de vedere. Măsuri care să stimuleze economia şi întreprinzătorii. În astfel de situaţii, numai prin măsuri de restricţie nu poţi obţine rezultate", afirmă demnitarul.

Marko Bela spune că dacă vor fi luate noi măsuri de austeritate în 2011, asta ar însemna că anul 2010 a fost unul ratat : "Dacă măsurile luate în anul 2010 au fost corecte, atunci n-ar trebui să fie nevoie de noi măsuri de austeritate în anul 2011. Dacă totuşi ar fi nevoie de aşa ceva, eu cred că acest lucru ar însemna că am ratat anul 2010. Eu sunt convins că nu vom avea nevoie de noi restricţii în cazul veniturilor, salariilor, pensiilor, în anul 2011 şi UDMR-ul nici nu-şi mai poate asuma astfel de măsuri. Acest lucru ar însemna că am acţionat greşit în 2010".

Marko Bela, intervievat de Cosmin Ruscior