Guido Westerwelle, viitorul ministru de Externe de la Berlin

Guido Westerwelle, şeful liberalilor germani, şi-a câştigat pariul. După 11 ani petrecuţi pe băncile opoziţiei, Westerwelle readuce FDP-ul la putere alături de conservatorii din CDU/CSU. În fruntea partidului liberal de opt ani de zile, noul om forte de la Berlin îşi va negocia aprig intrarea la guvernare. În mod tradiţional, ca lider al partidului mai "mic" din coaliţie, el va deveni şeful diplomaţiei germane. Vasile Damian ne schiţează portretul viitorului ministru de externe de la Berlin.

Guido Westerwelle, şeful liberalilor germani, şi-a câştigat pariul. După 11 ani petrecuţi pe băncile opoziţiei, Westerwelle readuce FDP-ul la putere alături de conservatorii din CDU/CSU.

În fruntea partidului liberal de opt ani de zile, noul om forte de la Berlin îşi va negocia aprig intrarea la guvernare.

În mod tradiţional, ca lider al partidului mai "mic" din coaliţie, el va deveni şeful diplomaţiei germane.

Vasile Damian ne schiţează portretul viitorului ministru de externe de la Berlin.

În vârstă de 47 de ani, Guido Westerwelle, descris drept "făcător de regi", este de meserie avocat, fiind el însuşi fiu de jurist.

La 18 ani, adică în 1980, aderă la FDP, epocă în care liberalii erau consideraţi "centrişti" şi guvernau în coaliţie cu social-democraţii cancelarului Helmut Schmidt. În 82 însă, ministrul FDP de externe Hans-Dietrich Genscher, vicecancelar, îşi schimbă strategia iar deputaţii mişcării refuză să-l mai sprijine pe Schmidt. FDP-ul se întoarce spre dreapta întruchipată atunci de Helmut Kohl. Westerwelle, cofondator al tineretului liberal, devine apoi, la doar 39 de ani, adică în 2001, cel mai tânăr preşedinte al FDP-ului. Înalt, veşnic elegant, dotat cu un simţ al formulei înnăscut, el este primul om politic german care şi-a recunoscut, şi-a afişat public homosexualitatea. În 2004, la serbarea celor 50 de ani ai cancelarei Angela Merkel, Guido Westerwelle apare alături de companionul său. De-a lungul campaniei electorale pe care şi-a petrecut-o la bordul unui aşa-zis "Guidomobil", Westerwelle şi-a pus deoparte umorul care-l caracteriza şi ieşirile tranşante. "Am aproape 50 de ani" explica el pentru a-şi justifica noua imagine de politician serios.

Dornic să-şi modernizeze partidul şi să-i reformuleze proiectul politic, liderul liberal insistă pe politica economică, bazată pe o diminuare a impozitelor şi a cheltuielilor publice. În domeniul extern însă, pe care-l va conduce în viitoarea coaliţie, Guido Westerwelle are puţină experienţă, ca să nu spunem deloc. Idolul său rămâne Genscher care a ocupat postul timp de 18 ani şi a fost unul dintre "naşii" reunificării germane. Greu deci de imaginat cum va influenţa el politica externă a Germaniei.