Greva laptelui ajunge în Polonia

Din 10 septembrie a fost lansat un apel la o grevă europeană a laptelui. De atunci, mişcările de protest s-au înmulţit: Franţa, Belgia, Elveţia şi Italia au fost cuprinse de febra protestelor.

Din 10 septembrie a fost lansat un apel la o grevă europeană a laptelui. De atunci, mişcările de protest s-au înmulţit: Franţa, Belgia, Elveţia şi Italia au fost cuprinse de febra protestelor.

Săptămâna aceasta, ministrul Agriculturii francez, Bruno Le Maire, a fost într-o vizită la Varşovia, iar în centrul discuţiilor s-a aflat problema plăţii producătorilor de lapte.

La Paris, la chemarea unui sindicat agricol, crescătorii de vite vor distribui în piaţa Republicii 22.000 de litri de lapte - un nou episod din "războiul laptelui" lansat în urmă cu 11 zile. Luni, în regiunile producătoare de lapte, protestatarii au organizat numeroase acţiuni - ei au vărsat pe câmp hectolitri de lapte şi au participat la numeroase reuniuni, unde au criticat scăderea continuă a preţului laptelui la producător.

În Elveţia, în jur de 26 000 de producători au blocat principalele oraşe (Yverdon, Aigle, Monthey) în semn de protest. Ei cer o creştere a preţurilor, de la 55 de centime la 1 franc eveţian. Situaţia lor s-a degradat din primăvară şi până acum, de când sistemul cotelor pentru producţie a fost abandonat. Supraproducţia de lapte dapăşea cu 5 până la 8% cererea de pe piaţă.

Bruno Le Maire, ministrul fracez al Agriculturii a făcut luni o vizită în Polonia, unde a avut în centrul discuţiilor greva producătorilor de lapte.

«Polonia este unul dintre cei mai importanţi producători de lapte ai continentului european...Este în interesul naţional al polonezilor să realizăm o regularizare care să stabilizeze încasările producătorilor de lapte.... »

Sindicatele lasă să se înţeleagă că mişcarea se va amplifica pe viitor şi va deveni mai dură, dacă revendicările producătorilor nu vor fi soluţionate.

Mişcările de protest pot culmina cu sistarea completă a livrărilor.