Gordon Brown atacă bonusurile bancherilor

clip-image001-20090928144339.jpg

Gordon Brown (Foto : Reuters)

Considerat de sondaje perdant, premierul britanic nu se consideră totuşi înfrânt. Cu ocazia congresului Partidului Muncitoresc, desfăşurat la Brighton, Gordon Brown s-a declarat pregătit să conducă lupta în alegerile legislative prevăzute a avea loc în iunie 2010. Într-un interviu acordat BBC, acesta a atacat bonusurile bancherilor, anunţând o lege ce va permite aplicarea de sancţiuni în cazul abuzurilor, transmite corespondentul RFI la Londra, Muriel Delcroix.

Considerat de sondaje perdant, premierul britanic nu se consideră totuşi înfrânt. Cu ocazia congresului Partidului Muncitoresc, desfăşurat la Brighton, Gordon Brown s-a declarat pregătit să conducă lupta în alegerile legislative prevăzute a avea loc în iunie 2010.

Într-un interviu acordat BBC, acesta a atacat bonusurile bancherilor, anunţând o lege ce va permite aplicarea de sancţiuni în cazul abuzurilor, transmite corespondentul RFI la Londra, Muriel Delcroix.

Determinat în a-şi atribui toate meritele pentru timida relansare economică ce se întrevede, Gordon Brown a estimat că dacă ţara este pe cale de a ieşi din recesiune, acest lucru se datorează acţiunilor timpurii întreprinse de Guvernul său, dar şi că de acum înainte va trebui să dovedească alegătorilor că acelaşi cabinet luptă şi pentru viitor.

În interviul acordat BBC, la Brighton în momentul în care delegaţii Partidului Muncitoresc se reuneau pentru ultimul lor congres înaintea alegerilor generale din luna mai a anului viitor, premierul s-a axat pe punctul său forte, economia.

Concentrându-se în primul rând pe bonusurile eşalonate ale bancherilor, Gordon Brown a făcut o alegere strategică, ştiind că această problemă îi irită pe britanici. De aici s-a ivit şi anunţul unei viitoare legi ce "va interzice vechiul sistem de bonusuri şi va face imposibilă utilizarea acestuia de către societăţi".

"Imediat ce va apărea un comportament neadecvat, autoritatea de reglementare a sectorului financiar va avea dreptul să intervină şi să aplice amenzi", insistă premierul Gordon Brown.

Această lege va face parte din discursul pe care Regina Marii Britanii îl va pronunţa pe 18 noiembrie, lege ce va include "cele mai dure măsuri din lume", după cum promite Gordon Brown, care speră că prin acest tip de anunţ îşi lansează mai bine campania electorală.