Generalul David Petraeus recomandă amânarea retragerii trupelor americane din Irak

200804-4023.jpg

Generalul David Petraeus recomandă amânarea retragerii trupelor americane din Irak

Astăzi se împlinesc exact cinci ani de la căderea regimului fostului dictator Sadam Hussein. Generalul David Petraeus, ofiterul cu cel mai înalt grad aflat in Irak a recomandat in fata unei comisii senatoriale stoparea cu cel puţin o luna si jumătate, începând din luna iulie, a retragerii trupelor americane, constatând ca progresele pentru stabilizarea situației sunt încă fragile si reversibile.

Senatorii din cele doua comitete - Apărare si Externe - printre ei cei trei pretendenți la fotoliul prezidențial, au auzit planul administrației : "după reducerea de efective combatante prevăzută pentru luna iulie va urma o perioada de reflecție si consolidare de 45 de zile, după care vom demara procesul de evaluare periodica a condițiilor din teren pe baza cărora să putem recomanda alte eventuale reduceri"a declarat generalul Petraeus.

Hiba acestei abordări a fost reliefată de Hillary Clinton: „deciziile administrației par bazate pe condiții, dar aceste condiții sunt neclare, vagi, iar momentele decizionale sunt si ele imprecise" a considerat fosta prima doamna.
Rivalul ei la investitura democrată, Barack Obama, a revenit asupra acestui punct, insistând asupra faptului ca este nevoie, după cinci ani de sacrificii umane si materiale, de o re-examinare a ţelurilor ocupației: „când resursele sunt limitate obiectivele trebuie formulate clar si modest"a opinat senatorul de Illinois.
O astfel de formulare n-a putut fi obținută ieri. Vor încerca încă o data, astăzi, deputații democrați din comisiile de apărare si externe ale Camerei.

SUA, Radu Tudor

3/9/2008;14.20h