Gaddafi se întâlneşte cu liderii africani

Cinci preşedinţi africani se întâlnesc, duminică, la Tripoli, cu liderul Muammar Gaddafi pentru a încerca obţinerea unui armistiţiu în luptele dintre armată şi insurgenţi, care au fost reluate la Ajdabiya, în estul ţării. Comitetul Uniunii Africane (UA), format din cinci preşedinţi africani, vrea să obţină "încetarea imediată a ostilităţilor, aducerea ajutorului umanitar şi deschiderea unui dialog între regim şi insurgenţi”.

Preşedintele sud-african Jacob Zuma şi omologii acestuia din Congo, Mali, Mauritania şi Uganda intenţionează, de asemenea, să propună o "perioadă de tranziţie" pentru adoptarea unor reforme politice care să elimine "cauzele crizei actuale", potrivit comunicatului lor.

Cu o zi înainte de întâlnire, şeful Congresului general al poporului (Parlament), Mohamed Zwei, a anunţat la Tripoli că un proiect de Constituţie, aflat în pregătire din 2007, va fi supus aprobării libienilor imediat după încheierea crizei.

La 21 februarie, la câteva zile de la începutul insurecţiei, Seif Al-Islam, fiul colonelului Gaddafi, afirmase deja că Parlamentul se va reuni în curând pentru a decide un nou Cod Penal şi noi legi care să ofere "perspective de libertate" pentru presă şi societatea civilă, precum şi "lansarea unui dialog pe tema unei Constituţii".

După Tripoli, mediatorii UA au prevăzut să meargă, duminică seara şi luni, la Benghazi, fieful rebelilor din estul ţării, pentru a încerca să convingă insurecţia să renunţe la arme. Acest demers se anunţă însă delicat, şefii rebelilor respingând orice idee de armistiţiu ce implică rămânerea la putere a lui Muammar Gaddafi sau a fiilor săi.

Pe teren, bombardamentele au fost reluate duminică dimineaţă, pentru a doua zi consecutiv, în jurul oraşului Ajdabiya (est), prins la mijloc între forţele regimului în vest şi rebeli în est.

Sâmbătă, rebelii au încercat să se apropie de zona petrolieră Brega, la 80 de kilometri spre vest, înainte de a fi respinşi de armata lui Gaddafi cu ajutorul artileriei.

Soldaţii lui Gaddafi au avansat ulterior către vestul Ajdabiya, obligându-i pe rebeli să se replieze spre estul oraşului, nod rutier ce deserveşte Benghazi la nord şi Tubruk la est.

Aproximativ zece explozii au fost auzite duminică dimineaţă în decurs de câteva minute, provenind din Ajdabiya, potrivit unui jurnalist al AFP care se află la aproximativ 15 kilometri est de acest oraş. Mai multe camionete ale insurgenţilor înarmaţi cu mitraliere şi lansatoare de rachete se îndreptau duminică dimineaţă spre oraş, a constatat jurnalistul.

NATO a anunţat sâmbătă seara că a continuat să bombardeze în ultimele 24 de ore depozite de muniţie şi armament greu aparţinând forţelor loiale lui Muammar Gaddafi, folosite pentru a se reaproviziona şi a bombarda Misrata (210 kilometri est de Tripoli).