Gaddafi denunţă un "complot colonialist"

gaddafi-muammar-reuters-max-rossi.jpg

Liderul libian, Muammar Gaddafi (Foto : Reuters / Max Rossi)

Liderul libian, Muammar Gaddafi acuză ţările occidentale că participă la un "complot colonialist" împotriva Libiei. Liderul de la Tripoli a acordat un interviu postului francez de ştiri LCI. Gaddafi ameninţă că se va alia cu Osama ben Laden. Între timp, luptele continuă în Libia, între opozanţii regimului şi forţele loiale lui Gaddafi.

"Vor să colonizeze din nou Libia. Este un complot colonialist", declară Gaddafi. El răspunde unei întrebări legate de atitudinea ţărilor occidentale, care şi-au exprimat sprijinul pentru insurgenţii libieni.

Liderul libian este convins că va mai face vizite în Europa, "după ce toate acestea se vor termina".

Gaddafi mai sugerează că ar putea lua legătura cu liderul reţelei Al-Qaida, Osama ben Laden, pentru a lansa represalii.

Între timp, forţele loiale lui Muammar Gaddafi au mărit presiunea asupra rebelilor. Bombardamentele terestre şi aeriene asupra poziţiilor ocupate de insurgenţi în estul Libiei şi atacurile asupra protestatarilor în vestul ţării s-au intensificat.

În tabăra adversă, opt libieni, susţinători ai colonelului Gaddafi au fost ucişi în oraşul Zenten, la 145 de kilometri sud-vest de Tripoli, aflat sub controlul insurgenţilor. Informaţia vine de la un tânăr tunisian, care s-a întors marţi în ţara sa.

"Ieri (luni), la Zenten, i-am văzut pe revoluţionari ucigând patru militari libieni şi patru africani, de culoare, purtând uniforme", spune Mourad Rayachi.

"Poporul este înarmat şi deţine controlul asupra oraşului. De la 18 februarie, armata lui Gaddafi avansează şi se retrage", precizează tânărul.

Peste 4.200 de refugiaţi din Libia au trecut de pe 20 februarie până acum prin Postul de Frontieră de la Dehiba, potrivit Poliţiei tunisiene.

Revolta împotriva liderului libian, Muammar Gaddafi a început pe 15 februarie, la Benghazi, în estul ţării.