Funeriu acuză "limbajul dublu" al sindicatelor

profesori-poza-rfi-miting.jpg

Profesori în stradă (Foto: RFI)

Sindicatele din învăţământ au un "limbaj dublu" în privinţa salarizării, spune la RFI ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. El acuză pe de altă parte fosta guvernare PNL de "populism" şi vorbeşte de unele "gesturi iresponsabile". Funeriu îi invită pe Victor Ponta şi Crin Antonescu la o dezbatere.

Guvernul a decis să plafoneze salariile din învăţământ, după ce sute de profesori şi-au câştigat în instanţă dreptul la majorări salariale. Ministrul Educaţiei preferă însă sintagma "restabilirea echităţii" în locul cuvântului "plafonare".

"Ceea ce se întâmplă potrivit acestui act normativ este restabilirea echităţii în sistemul educaţional. Altfel spus, în urma acestui act normativ, toate cadrele didactice din România vor avea exact acelaşi salariu pentru exact aceeaşi muncă depusă. Acum nu avem această situaţie, pentru că în ultima vreme au apărut sentinţe judecătoreşti care au creat o inechitate la nivelul salarizării în sistem", explică Daniel Funeriu.

El acuză sindicatele de limbaj dublu, după ce FSLI i-a cerut demisia: "În acest caz, sindicatele au un limbaj dublu, pentru că am avut o discuţie la minister ieri dimineaţă (joi, 31 martie - n.r.) pe această temă, o discuţie foarte constructivă în spatele uşilor închise, cu toţi liderii de sindicat şi chiar din discuţiile cu liderii de sindicat a apărut necesitatea restabilirii echităţii. Eu nu cred că restabilirea echităţii într-un sistem trebuie să fie un motiv de jenă sau un motiv de problemă pentru un Cabinet. Restabilirea echităţii este un lucru firesc, pe care trebuie să-l facă un Guvern".

Atât îşi permite România acum, declară ministrul Educaţiei. "Întotdeauna am spus că profesorii României, precum şi alte categorii au un salariu care din punctul meu de vedere, în mod ideal ar trebui să fie mai mare. Din păcate, atât îşi permite România astăzi!", spune el.

Daniel Funeriu afirmă că "din prea mult populism, în perioade de creştere economică s-au făcut gesturi iresponsabile", aluzie la guvernarea Tăriceanu, când Parlamentul a majorat salariile profesorilor cu 50%.

"Toate cadrele didactice din România vor fi plătite la fel. Nivelul de salarizare va fi pentru marea majoritate a cadrelor didactice cel pus în plată în ianuarie, februarie, martie a acestui an. Deci nu poate fi vorba nici de plafonare, nici de scăderea salariilor", continuă demnitarul.

Ministrul Educaţiei îi invită pe liderii Opoziţiei la o dezbatere pe tema salarizării în învăţământ. "Mi-ar face deosebită plăcere dacă marii lideri ai partidelor de Opoziţie, domnul Ponta, domnul Antonescu ar veni la o dezbatere cu mine pe această temă, să vedem unde s-a greşit. Erorile au fost successive în chestiunea salariilor cadrelor didactice", consideră Daniel Funeriu.

Daniel Funeriu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre plafonarea salariilor