Frattini enervat de români si de italieni

Problema romano-italiana il pune pe comisarul justitiei Franco Frattini in pozitia de a-i aminti României ce a facut el personal pentru integarea tarii in UE.

Franco Frattini s-a aflat in pozitia de mediator intre România si Italia in ultimele saptamâni de când criza provocata de infractorii români in Italia a luat amploare, moment in care ambele tari au cerut sprijinul Bruxellului.

Criticat in Italia ca nu a facut destul pentru securitatea urbana si criticat indirect in România ca nu a ajutat destul la integrarea rromilor, Frattini pare sa fi ajuns la capatul rabdarii.

Astel, la sfârsitul dezbaterii pe acest subiect de la Strasbourg in plenara PE luni seara, Frattini, vizibil enervat, a sustinut ca nimeni nu poate nega eforturile depuse de el pentru a impaca ambele parti.

Dupa ce a amintit intelegerile cu guvernul italian pentru securitatea citadina si a luat apararea României corectînd cifrele italiene ce arata o criminalitate mult mai mare decât cea reala, Frattini s-a gândit ca nu ar strica sa le explice românilor si ce altceva a mai facut pentru ei.

« Parlamentarii români care au luat cuvântul in aceasta dezbatere stiu mai bine ca altii ce am facut eu pentru integrarea europeana a României, prin rapoarte, consilii si vizite », a spus el.

« Ei bine, nu cred ca cineva se indoieste de repectul pe care il port poporului român », a mai adaugat Frattini.

Comisarul a tinut sa sublinieze ca nimeni nu poate nega munca sa de doi ani si jumatate, de când se afla la Bruxelles, pentru a crea un spatiu de libera circulatie dar in siguranta, asa cum trebuie sa fie spatiul Schengen.

In fine, Frattini, care a amintit ca atât România cât si Italia pot si trebuie sa colaboreze, a explicat ca programele europene de integrare a rromilor le stau la dispozitie ca si pâna acum.

Mihaela Gherghisan