François Mitterrand, celebrat la Paris

mitterand-francois.jpg

Fostul preşedinte socialist al Franţei, François Mitterrand

Socialiştii francezi celebrează marţi, 10 mai, sosirea la putere acum exact trei decenii a lui François Mitterrand. Colocvii, dezbateri şi în final de zi un concert gratuit în Piaţa Bastille, acolo unde s-a celebrat pe 10 mai 1981 victoria lui Mitterrand vor marca această zi comemorativă.

Peste 150 de manifestări au loc marţi în toată Franţa, în memoria primului şi singurului preşedinte socialist al Franţei celei de-a cincea republici. Cele mai multe şi mai importante ceremonii vor avea loc la Paris, unde actualii lideri socialişti preferă să vorbească mai degrabă despre o "sărbătoare" decât despre o "comemorare".

Parlamentari, foşti miniştri sau demnitari de stânga sunt invitaţi să viziteze sediul Partidului Socialist, unde este propusă publicului o expoziţie de fotografii consacrată fostului şef de stat.

Ultimul discurs de Anul Nou al lui François Mitterrand (31 decembrie 1994):

 

 

Pe un ecran gigantic agăţat pe faţada sediului se vor proiecta mesajele electronice trimise de admiratorii lui François Mitterrand, iar cei mai îndârjiţi fani pot chiar achiziţiona tricouri cu data de 10 mai inscripţionată şi timbre comemorative omologate de Poşta Franceză.

În cursul serii, în emblematica piaţă Bastille din Paris, unde s-a serbat acum trei decenii alegerea primului preşedinte socialist, este organizat marţi un concert uriaş la care sunt anunţaţi cântăreţi precum Yannick Noah, Gotan Project şi Alpha Blondy.

În fine, semn al modernităţii, o aplicaţie iPhone şi iPad permite nostalgicilor sau celor care nu se născuseră încă atunci să retrăiască ziua de 10 mai 1981.