Fondurile structurale sint adesea buclucaşe

Axele de finanţare robuste care se ridică la miliarde şi miliarde de euro şi care sint adesea destinate modernizării ţărilor europene sint şi cel mai greu de folosit. Fondurile structurale, în număr de cinci, sint cele din cauza cărora statele membre se trezesc cel mai adesea pedepsite.

Corespondentul RFI la Bruxelles, MIhaela Gherghişan

Acestea sint de asemenea liniile de finanţare unde banii nu sint niciodată şi în nicio ţară complet folosiţi, rata de absorbţie depăşind arareori şi nu cu mult procentul de 50%.

Pentru cele cinci fonduri structurale (transporturi, mediu, dezvoltare regionala, competitivitate economica si asistenta tehnica)  Comisia Europeana este prin urmare obligata sa activeze  diferite mecanisme de corectie.

In mod repetat la Bruxelles, serviciile de politica regionala intocmesc dosare intregi fie de intrerupere de plati, fie de suspedare, fie pentru corectii (ajustari).

Adesea, pachete voluminoase de sanctiuni, privind mai multe tari odata, pleaca de la directia in chestiune (DG Regio) catre capitale.

Decizia de presuspendare a fondurilor structurale pentru România nu este izolata si nici neobisnuita.

Cazuri similare : Cehia, Letonia, Marea Britanie

Din 2010 si pâna acum, peste 100 de plati au fost intrerupte catre un numar de 15 state membre. Aceasta inseamna ca banii nu au mai circulat temporar pentru o scurta perioada de timp, intreruperea fiind mai putin grava decât suspendarea. Pentru moment unele regiuni din Germania si Italia au platile suspendate.

In luna martie  anul acesta Comisia Europeana a luat decia sa presuspende fondurile pentru Republica Ceha. Ca si in cazul României, si in cazul Cehiei au fost inregistrate  "probleme sistemice" de verificare si control.

Acesta a fost doar un avertisment, fondurile nu au fost suspendate. Odata cu Cehia, alte state membre erau amenintate doar in primavara, intrucât 32 de intreruperi de plata se aflau atunci in curs.

Dar si suspendarea poate interveni.

In 2010, fondurile regionale destinate Marii Britanii au fost suspendate timp de doua luni dupa ce Comisia Europeana a gasit probleme majore in sistemul de gestiune britanic.

Mai recent, fondurile regionale si fondul social (120 de milioane de euro in total) au fost suspendate anul acesta timp de sase luni pentru Letonia . Ele au fost reluate in vara dupa ce sistemul de distributie a banilor a fost ameliorat.

Elevele codaşe

Toate acestea nu înseamnă însă că România poate sta liniştită fiindcă nu este singura vizata. Tara are totusi cea mai mica capacitate de absorbtie si cea mai mare rata a iregularitatilor.

Intr-un clasament intocmit anul acesta de Comisia Europeana , România, Bulgaria si Italia sint primele din coada. In ordine, de jos in sus, România absoarbe 19.20% din fonduri, Bulgaria 24.40% iar Italia 24.50%.

In sens invers, cel mai bine situate in acest clasament sint Irlanda (55.6%), Letonia ( 50.40%)  si Estonia ( 49.05%).