Experţi: Obama, Netanyahu şi Abbas, întâlnire pentru o fotografie

abbas-barak-netanyahou200-20090922130427.jpg

Barack Obama, Benyamin Netanyahu şi Mahmoud Abbas. (Montage: RFI)

Cu siguranţă, Benyamin Netanyahu a făcut un gest de bunăvoinţă: termenul «stat palestinian» face parte acum din vocabularul său şi pe viitor ar trebui să precizeze modul prin care se va realiza o sistare parţială a colonizării. Îngheţare parţială doar ... pentru că Benyamin Netanyahu îşi păstrează ideea unei «creşteri naturale» a coloniilor israeliene din Cisiordania.

Cu siguranţă Benyamin Netanyahu a făcut un gest de bunăvoinţă: termenul «stat palestinian » face parte acum din vocabularul său şi pe viitor ar trebui să precizeze modalităţile prin care se va face o îngheţare parţială a colonizării. Îngheţare parţială doar ... pentru că Benyamin Netanyahu îşi păstrează ideea unei «creşteri naturale » a coloniilor israeliene din Cisiordania. «Câteva comunităţi (din Cisiordania) au devenit adevărate oraşe », argumentează politologul israelian Emmanuel Navon, de la Universitatea din Tel Aviv, întrebat de RFI. «Nu ne putem aştepta ca acum să se renunţe la construcţia de parcuri pentru copii sau de şcoli », a completat politologul.

O „linie roşie” trasată de israelieni, care îi pune într-o situaţie delicată de ceilalţi doi protagonişti ai fotografiei în trei, care va fi făcută la New York marţi. De partea sa preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care «a făcut concesii enorme în ceea ce priveşte procesul de pace», explică cercetatorul Karim Emile Bitar de la Institutul pentru Relaţii internaţionale şi strategice (IRIS), estimează că nu a primit nimic în schimb şi riscă ca autoritatea sa să fie contestată de Hamas. Aşadar, exclus pentru conducătorii palestinieni să accepte o relansare a negocierilor.

Blocaj

Situaţie delicată pentru partea americană. În iunie, discursul lui Barack Obama de la Cairo a dat multe speranţe în lumea arabo-musulmană., mai ales în ceea ce privea conflictul israeliano-palestinian. confruntat cu blocajul, va trebui preşedintele american să îşi revadă de la zero obiectivele?

«Conform lui Barack Obama, Israelul ar trebui să îngheţe total procesul de colonizare, dar de partea palestiniană şi arabă în general, nu există nicio exigenţ», , estimează politologul israelian Emmanuel Navon, «chiar dacă totliderul de la Casa Albăl vorbea despre gesturile arabe privind normalizarea, gesturi care nu au fost până acum traduse şi în fapte». Întrebat de RFI, cercetatorul Karim-Emile Bitar (IRIS) estimează că preşedintele american a salvat cel puţin fotografia cu cei doi conducători, israelian şi palestinian, «pentru a arăta lumii determinarea pentru a avansa. Dar ne întrebăm dacă această întâlnire nu este cumva „cântecul lebedei” privind o soluţie între cele două state, soluţie care pare din ce în ce mai mult o iluzie pe măsură ce timpul trece», a completat cercetătorul.