Evoluţia situaţiei în Libia: Nimeni nu îşi doreşte un nou Irak

rebelii-libieni.jpg

Ioan Mircea Paşcu: "Presiunea asupra regimului trebuie să continue"

Tot mai mulţi observatori atrag atenţia asupra arsenalului de arme pe care colonelul Gaddafi l-ar avea la dispoziţie şi pare că a şi început să îl folosească. Marţi, el a lansat trei rachete în direcţia poziţiilor rebele. Care este presupusul arsenal pe care l-ar deţine dictatorul libian şi cum ar putea influenţa evoluţia ulterioară a conflictului? „Din punct de vedere militar, nici măcar aceste rachete nu mai reprezintă un atu în această ultimă luptă disperată”, spune la RFI europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu.

E clar că el a avut relaţii strânse cu puteri care au putut să îi livreze acest tip de armament”, pe care Gaddafi „l-a păstrat pentru ultima fază a acestei confruntări”, spune Paşcu. Armele nu mai pot rezolva însă „problema politică, pentru că aceasta a balansat împotriva lui, iar marile puteri care l-au sprijinit până acum şi care i-au vândut armamentul în cauză, nu îl mai sprijină politic".

Cât priveşte eficienţa atacurilor dictate de Gaddafi, „din câte ştiu, prima rachetă pe care a utilizat-o a fost deja doborâtă de americani, aşa că nici măcar acestea, din punct de vedere militar, nu mai reprezintă un atu în această ultimă luptă disperată pe care el o duce”, crede eurodeputatul.

Evoluţia ulterioară în Libia: prudenţă. Nimeni nu doreşte un nou Irak

Eu cred că nu trebuie să fim super-optimişti, din mai multe puncte de vedere", estimează Ioan Mircea Paşcu. "Cred că trebuie să continuăm, pe de o parte, să fim reţinuţi în ceea ce priveşte aprecierea rezultatului, pe de altă parte cred că presiunea asupra regimului trebuie să continue. Pentru că regimul încă nu şi-a epuizat toate resursele. (...) Strategic vorbind, există planuri cu privire la ce se va întâmpla în Libia ulterior eliminării lui Gaddafi. Experienţa Irakului este o experienţă pe care toată lumea vrea să o evite.

 
Ioan Mircea Pascu descrie la RFI perspectivele de solutionare a conflictului libian