ETA ataca din nou în Spania

200807-5837.jpg

ETA ataca din nou în Spania

Patru bombe au fost detonate duminică, în nordul Spaniei, pe coasta cantabrica. Atentatele cu bombă care s-au produs duminică, 20 iulie, în vremea pranzului, pe coasta litoralului cantabric, au fost executate în zone destinate în exclusivitate turismului, pe plajă şi în interiorul unui teren de golf.

Patru bombe au fost detonate duminică, în nordul Spaniei, pe coasta cantabrica.

Atentatele cu bombă care s-au produs duminică, 20 iulie, în vremea pranzului, pe coasta litoralului cantabric, au fost executate în zone destinate în exclusivitate turismului, pe plajă şi în interiorul unui teren de golf. Exploziile nu au produs victime şi nici importante pagube materiale, dar fac parte dintr-o deja obisnuită campanie de vara, pe care banda terorista o duce aproape în fiecare an cu intenţia de a produce daune turismului, una dintre cele mai importante ramuri ale economiei spaniole.

Încă din timpul dimineţii, prin intermediul unui apel telefonic, ETA a anunţat autoritaţile de existenţa unor bombe pregatite pentru a fi detonate. Cu multă promtitudine Garda Civilă a izolat zona, oprind traficul şi evitând astfel că atacul să se soldeze cu victime umane.

Aşa cum spuneam, atentatetele de duminică fac parte dintr-o campanie de vară, pe care banda terorista o duce încă din anul 1979. În aceste deja obişnuite atacuri, de-a lungul celor aproape 30 de ani, au fost ucise 6 persoane, s-au produs importante pagube materiale si de asemenea s-au adus imense prejudicii sectorului turistic iberic.

Atacul de duminică a fost condamnat de Rubalcaba, ministrul de interne, care a dat asigurări că autorii atentatului vor fi prinşi şi deferiţi justiţiei.

Mariano Rajoy, liderul opoziţiei, şi-a reiterat intenţia de a încheia cu Zapatero un pact politic cu privire la lupta antiteroristă, cu condiţia că acesta să nu reia negocierile cu ETA, facând referire la eşuatele tratative, purtate de guvern în legislatura trecută.

Într-un context mai larg, aş aminti că Tribunalul Constituţional a admis un recurs, înaintat de guvernul central, contra unei legi care autorizează Guvernul basc să organizeze un referendum cu privire la problema autonomiei locale.

Madrid, Mugur Chiujdea

21/07/2008; 18h58