Erdogan vrea să cucerească Africa de Nord

erdogan-vrea-sa-cucereasca-africa-nord.jpg

Recep Erdogan pleacă în turneu în Egipt, Tunisia şi Libia.

Premierul Turciei, Recep Erdogan, începe luni, 12 septembrie, un turneu în Egipt, Tunisia şi Libia, trei ţări nord-africane, recent zdruncinate de aşa-zisa "primăvară arabă". Schimbările de putere din aceste state, dar şi criza dintre Turcia şi Israel ar putea da un nou imbold relaţiilor întreţinute de Ankara cu cele trei ţări.

Obiectivul afişat al premierului turc este de a relansa cooperarea politico-economică în relaţia cu cele trei state. Prima etapă a lui Recep Erdogan este Egiptul, ţară în care opinia publică îl apreciază tot mai mult pe liderul turc, după recentele sale atacuri verbale la adresa Israelului. Bazându-se pe această simpatie populară, premierul turc va încerca să lege relaţii şi mai strânse cu liderii militari de la Cairo, cei care conduc de fapt ţara astăzi.

Recep Erdogan se va vedea însă şi cu tinerii manifestanţi din Piaţa Tahrir, epicentrul revoltei care l-a răsturnat de la putere pe Hosni Muarak.

După o scurtă escală miercuri în Tunisia, şeful Guvernului turc şi delegaţia sa vor ajunge joi în Libia, unde se va evoca ajutorul Turciei la reconstrucţia ţării.

Căutând să-şi extindă influenţa în regiunea Africii de Nord şi apărător al cauzei palestiniene, Recep Erdogan şi-ar fi dorit să facă în cursul acestui turneu şi un scurt salt în Fâşia Gaza, regiune supusă unei blocade israeliene. Gestul i-ar fi pus însă în dificultate pe noii lideri egipteni. În plus, vizita în teritoriul palestinian ar fi înveninat şi mai mult relaţiile cu Israelul, deja foarte tensionate de un an încoace, în urma intervenţiei armate israeliene împotriva unui vapor turcesc cu ajutoare umanitare, care vroia să acosteze în Gaza.

Riposta israeliană soldată cu nouă morţi turci a provocat expulzarea ambasadorului israelian de la Ankara şi îngheţarea relaţiilor militare dintre cele două state, pe vremuri aliate.