El lider maximo spune adio presedintiei Cubei

200802-2796.jpg

El lider maximo spune adio presedintiei Cubei

Fidel Castro a renuntat la presedintia Cubei, dupa aproape o jumatate de secol. El cedase deja puterea fratelui sau, Raul, acum 19 luni, din motive de sanatate.

Anunt istoric : Fidel Castro a renuntat la presedintia Cubei, dupa aproape o jumatate de secol. El cedase deja puterea fratelui sau, Raul, acum 19 luni, din motive de sanatate.

Cel care se prezenta drept modelul revolutionarului secolului 20, cel care a tinut piept la zece locatari ai Casei Albe si a mentinut comunismul în mijlocul lumii occidentale si-a anuntat decizia în paginile ziarului Granma, publicatia Partidului Comunist Cubanez. "Nu voi pretinde si nu voi mai accepta nici un post", scrie cel prezentat la Havana drept "Comandante en jefe".

Ajuns la putere în 1959 - anul viitor deci este simbolic, cel în care se sarbatoreste semicentenarul revolutiei - Fidel Castro si-a condus revolutia care cu timpul a inspirat o multitudine de alte miscari stângiste din lumea înteraga. Când cadea comunismul în est acum aproape 20 de ani, Castro le spunea compatriotilor sai "comunismul sau moartea", devenit de atunci slogan national. Disparitia ajutorului sovietic îl obliga totusi pe liderul de la Havana sa introduca un minim de reforme economice necesare pentru a salva insula de la faliment. Este ceea ce se va numi perioada speciala.

Tot un fel de perioada speciala începe si acum, mai exact duminica, 24 februarie, când îl vom cunoaste pe succesorul lui Fidel Castro la presedintie. Suspansul pare însa minim, întrucât Castro a reusit deja de un an si jumatate sa-si impuna fratele Raoul în fruntea statului.

Ce se va intampla mai departe ? Urmeaza o lupta acerba pentru putere, apreciaza la RFI comentatorul de politica externa al revistei Dilema Veche, Magdalena Boiangiu (audio). (CR - 2/19/2008;13.15h)