Ediţie specială Moldova : Revoltele din Moldova, subiect de documentar

Protestele din 7 aprilie au devenit subiectul mai multor filme documentare, lansate la Chişinău, atât de Partidul Comuniştilor, cât şi de Opoziţie. Mai nou, a fost lansat şi un documentar, mai puţin părtinitor, realizat de OWH TV Studio, organizaţie neguvernamentală din Republica Moldova, care îşi propune să promoveze valorile societăţii democratice prin mijloacele audiovizuale.

Protestele din 7 aprilie au devenit subiectul mai multor filme documentare, lansate la Chişinău, atât de Partidul Comuniştilor, cât şi de Opoziţie. Mai nou, a fost lansat şi un documentar, mai puţin părtinitor, realizat de OWH TV Studio, organizaţie neguvernamentală din Republica Moldova, care îşi propune să promoveze valorile societăţii democratice prin mijloacele audiovizuale.

Versiunea lansată de Partidul Comuniştilor, dar contestată de Opoziţie este difuzată şi astăzi la posturile afiliate Puterii, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Cristescu.

"În faţa mea era alb, adică culori cum s-ar spune. Şi la un moment dat, fugeam şi mi-a ieşit un perete în faţă şi m-am lovit şi m-am oprit. A fost o lovitură profundă, mi-a marcat viaţa", povesteşte un tânăr. El este unul dintre participanţii la protestele din 7 aprilie din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Tânărul face aceste mărturii în ultimul documentar, intitulat "Capcana", realizat de OWH Studio şi lansat atât pe Internet, cât şi la unele posturi de televiziune din România.

Subiectul documentarului îl constituie trăirile membrilor familiei Boboc, care şi-au pierdut fiul, Valeriu, decedat în noaptea protestelor. A lăsat în urmă un băieţel de numai doi ani.

"Vrem să se afle adevărul şi să fie pedepsiţi cei care l-au ucis. Credem că va fi dreptatea, chiar dacă va fi peste un an, doi sau trei. Eu cred că aşa ceva nu se iartă. Nu le doresc lor prin ceea ce trecem noi acum, că este dureros şi ei nu vor înţelege niciodată", spun membrii familiei.

Filmul "Capcana" despre evenimentele din 7 aprilie, dar şi ce a urmat se deosebeşte de celelalte versiuni lansate până în prezent, spune Virgil Mărgineanu, producătorul filmului.

"Nu avem comentarii după cadru. Nu avem un text redactat, citit din studio şi pui imagini şi faci filmul. Filmul nostru este în stil cinematografic, protagoniştii îşi spun singuri viziunea, părerea şi bineînţeles cele întâmplate, împletite cu relatările experţilor, cu specialiştii din domeniu, cum ar fi mass-media, reprezentanţi ai societăţii civile, jurişti. Asta este deosebirea mare prin care fllmul "Capcana" este altfel decât celelalte", spune el.

Unul dintre comentatorii politici care au participat la realizarea documentarului este Igor Boţan. "Pentru societatea moldovenească, evenimentele din 7 aprilie sunt o traumă foarte adâncă. Această generaţie de oameni practic va fi marcată pentru toată viaţa şi va fi marcată mai degrabă negativ. Unii au fost bătuţi şi maltrataţi şi cred că aceşti oameni nu mai cred în nimeni şi în nimic. Alţii au fost martorii unor mari nedreptăţi şi nu există un răspuns la întrebarea cine poartă vina pentru ceea ce s-a întâmplat", afirmă Boţan.

Primii care au lansat un film documentar despre evenimentele din 7 aprilie, când au fost devastate Parlamentul şi Preşedinţia au fost reprezentanţii Partidului Comuniştilor. În "Atac asupra Moldovei", liderii celor trei formaţiuni, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa Moldova Noastră sunt acuzaţi de lovitură de stat.

Opoziţia a respins atunci categoric acuzaţiile aduse de către procurorul general, directorul SIS şi Vladimir Voronin expuse în filmul documentar "Atac la Moldova", precizând că de fapt comuniştii au prezentat în film doar ceea ce le convine lor, însă au ascuns imagini cu arborarea drapelelor Românie şi a Uniunii Europene, care a avut loc sub supraveghearea unui poliţist.

Amintim că anterior şi Vladimir Ţurcanu, deputat PCRM a recunoscut că a negociat cu cinci tineri arborarea drapelelor.

La doar câteva săptămâni după difuzarea filmului "Atac asupra Moldovei", Opoziţia este cea care îşi lansează versiunile documentare. "Adevărul despre 7 aprilie", "În apărarea Moldovei" şi "Cutia neagră" prezintă o retrospectivă a evenimentelor din 7 aprilie 2009 şi vorbesc de vinovaţii, adică reprezentanţii Partidului Comuniştilor şi victimele evenimentelor de acum patru luni.

Filmele sunt prezentate pe larg pe Internet, dar şi la unele întruniri cu alegătorii. Comuniştii, de asemenea, au dezminţit principalele învinuiri aduse în filmele realizate de partidele de Opoziţie.

Pentru că nu are acces la posturile cu acoperire naţională afiliate Puterii, Opoziţia şi-a lansat filmele pe mai multe site-uri de Internet, dar nu au fost lăsate pentru mult timp.

Filmul "Cutia neagră" a fost şters de două ori de către administratorii site-ului torrentsmd.com, fiind invocate presiunile din partea autorităţilor şi ameninţările că site-ul va fi blocat dacă vor permite plasarea filmelor Opoziţiei despre evenimentele din 7 aprilie.

Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Cristescu