Ediţie specială Moldova : Comuniştii, depăşiţi de Opoziţie la alegeri

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a obţinut 45,2% din voturi, după alegerile parlamentare anticipate, potrivit rezultatelor parţiale prezentate de Comisia Electorală Centrală, după numărarea a circa 97% din voturi. PCRM ar avea 48 de mandate, iar Opoziţia 53.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a obţinut mai puţine voturi decât Opoziţia la alegerile parlamentare anticipate de miercuri, 29 iulie.

PCRM a primit 45,2% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale prezentate de Comisia Electorală Centrală, după numărarea a circa 97% din voturi.

Partidul Liberal-Democrat din Moldova, condus de Vlad Filat a obţinut 16,4%, Partidul Liberal, în fruntea căruia se află Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă a primit 14,4 procente din voturi, Partidul Democrat al ex-comunistului Marian Lupu, 12,5%, iar Alianţa Moldova Noastră, condusă de Serafim Urechean, 7,4 procente.

Partidul Social-Democrat şi Partidul Popular Creştin-Democrat, al vice-premierului Iurie Roşca au obţinut fiecare câte 1,9% din voturi. Partidul Ecologist Alianţa Verde a primit 0,4 procente din sufragii.

Comuniştii au astfel 48 de mandate de parlamentar, deci nu pot forma o majoritate în Parlament şi implicit Guvernul.

De partea ei, Opoziţia a câştigat 53 de mandate din cele 101, poate forma Guvernul, dar nu va putea desemna un nou preşedinte al Republicii Moldova, într-o ţară în care şeful statului este ales de către Parlament.

Cele 101 de mandate de parlamentar ar urma să fie distribuite astfel : PCRM - 48 mandate, PLDM - 17 mandate, PLM - 15 mandate, PDM - 13 mandate, AMN - 8 mandate.

Omul cel mai important în clipa de faţă este Marian Lupu. Partidul Democrat al fostului preşedinte comunist al Parlamentului de la Chişinău poate înclina balanţa fie către Opoziţie, fie către partidul lui Vladimir Voronin.

Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin a fost nevoit să dizolve Parlamentul în luna iunie, în lipsa unui compromis cu Opoziţia privind alegerea şefului statului.

Alegerile din aprilie au fost câştigate de către comunişti, care nu au avut însă majoritatea în Legislativ. Scorul de atunci a scos în stradă zeci de mii de oameni, cei mai mulţi tineri, care au denunţat fraudarea scrutinului.

Autorităţile din Republica Moldova au dat vina pe România, care s-ar fi aflat, în opinia lor, în spatele protestelor anti-comuniste. Acuzaţiile au fost respinse de oficialii de la Bucureşti.

Vladimir Voronin a avut mai multe ieşiri publice împotriva României, care au culminat cu expulzarea ambasadorului român la Chişinău.