Ediţie specială Moldova : Alegerile anticipate, în cifre

La urne sunt aşteptaţi circa 2,5 milioane de alegători. Primele estimări vor fi prezentate la ora 21.05, adică la cinci minute după închiderea secţiilor de votare. În total, vor fi tipărite 2.683.553 de buletine de vot. Alegătorii vor fi repartizaţi în 1987 de secţii de vot.

Moldovenii sunt chemaţi la urne, miercuri, 29 iulie. Ei trebuie să-şi aleagă Parlamentul în cadrul unui scrutin anticipat.

La urne sunt aşteptaţi circa 2,5 milioane de alegători. Ei vor avea de ales între opt partide. În afară de Partidul Comuniştilor, alte patru formaţiuni ar putea trece pragul electoral de 5%, necesar intrării în Parlament.

La alegerile parlamentare anticipate, în două sute de secţii de votare vor fi efectuate sondaje la ieşirea de la urne.

Proiectul "Exit Poll" este organizat de Institutul de Politici Publice, prin două companii sociologice : Institutul de Marketing şi Sondaje şi CBS AXA, transmite Info-Prim Neo.

Persoanelor care au votat li se vor pune întrebări referitor la vârstă, nivel de studii, etnie. Apoi, alegătorul va primi chestionarul şi va nota în el partidul sau candidatul independent pentru care a votat.

După completarea chestionarului, alegătorul îl va arunca într-o urnă specială. Realizatorii sondajul asigură anonimatul alegătorilor.

Primele estimări vor fi prezentate la ora 21.05, adică la cinci minute după închiderea secţiilor de votare. Estimări la ieşirea de la urne au fost organizate şi la alegerile parlamentare din data de 5 aprilie 2009.

În total, vor fi tipărite 2.683.553 de buletine de vot, dintre care 2.000.840 în limba română, iar restul, în limba rusă.

Alegătorii vor fi repartizaţi în 1987 de secţii de vot. Organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate va fi asigurată de circa 20 de mii de funcţionari electorali.

Potrivit analiştilor şi sondajelor de opinie, comuniştii s-ar clasa pe primul loc, dar nu ar obţine suficiente locuri pentru a-l alege singuri pe succesorul lui Vladimir Voronin în funcţia de şef al statului.

Cetăţenii moldoveni cu domiciliul temporar sau stabil în România, Serbia sau Muntenegru, care au livret de marinar sau paşaport pot vota miercuri la două secţii organizate la Bucureşti. Ei au la dispoziţie peste opt mii de buletine de vot.

Una dintre secţii, cea cu numărul 316 va funcţiona în cadrul ambasadei Republicii Moldova, situată pe Aleea Alexandru, numărul 40. A doua secţie va fi organizată la Secţia Consulară a Republicii Moldova la Bucureşti, de pe Bulevardul Eroilor, numărul 8.

Votul va avea loc între orele şapte dimineaţa şi nouă seara. Moldovenii vor putea vota inclusiv cu documente de identitate expirate, la fel ca la scrutinul precedent.

Consulatul nu va lucra cu publicul, miercuri, zi liberă în contextul organizării alegerilor.