Doi candidaţi independenţi la preşedinţie?

Presa vorbeşte intens de doi candidaţi independenţi la preşedinţie. Unul ar fi chiar actualul şef al statului : Traian Băsescu ar urma să candideze independent, a anunţat luni un important lider PDL. Al doilea candidat independent : actualul primar al capitalei. Sorin Oprescu a declarat ieri seară la un post de televiziune că va decide până la sfârşitul lunii dacă va candida sau nu.

Partidele au luat foc după ce liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat luni seara că preşedintele în funcţie Traian Băsescu nu poate face parte dintr-un partid şi va candida ca independent. Deşi Constituţia îi interzice şefului statului să fie înregimentat politic, PSD şi opoziţia au atacat PDL cîruia i-au cerut să îşi asume, cu bune şi cu rele, candidatura actualului şef al statului. "Traian Băsescu nu candidează ca independent. Este al PDL, nu este independent. Să-şi asume candidatura", a declarat vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea. "Democrat-liberalii au modificat legea pentru Băsescu şi pentru PDL. Preşedintele României nu are voie să fie membru de partid, ca atare este obligat să candideze ca independent, aşa cum prevede legea, dar el este independent precum e Hong Kong-ul", a declarat şi vicepreşedintele PNL Ludovic Orban.

Traian Băsescu nu va fi însă singurul independent în cursa pentru preşedinţie. Primarul capitalei Sorin Oprescu a anunţat luni seara la un post de televiziune că va decide dacă se aruncă în bătălia electorala până la sfârşitul lunii.

Oprescu este asul din mâneca fostului preşedinte şi lider al PSD, spune la RFI jurnalistul de la revista 22 Rodica Culcer. Editorialistul adaugă că Iliescu mizează pe faptul că Oprescu va intra în turul doi, în detrimentul liderului şi candidatului PSD Mircea Geoană, care va fi forţat să se retragă astfel de la cârma partidului. „Ar fi sfârşitul politic al lui Mircea Geoană. Ion Iliescu l-a făcut şi apoi l-a trimis în cursa pentru primăria generală ca să se facă de râs şi să piardă. Tot Ion Iliescu o să-l scoată şi din cursa prezidenţială”, crede Rodica Culcer.

Pe de altă parte, în cadrul Discuţiei de luni RFI Hotnews, liderul deputaţilor PSD Viorel Hrebenciuc sugera că Sorin Oprescu ar fi susţinut din umbră de un controversat om de afaceri. „Nimeni nu mă controlează”, a replicat ieri seară la un post de televiziune primarul capitalei.