DNA cere ridicarea imunităţii europarlamentarului Adrian Severin

severin-adrian-prim-plan.jpg

Europarlamentarul Adrian Severin

Procurorii DNA îi cer ministrului Justiţiei să solicite Parlamentului European ridicarea imunităţii europarlamentarului Adrian Severin. Acesta este suspectat de luare de mită şi trafic de influenţă. Cătălin Predoiu ar urma să transmită această solicitare preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Europarlamentarul Renate Weber spune la RFI că de obicei în Parlamentul European "dacă aceste fapte nu vizează libertatea de exprimare de cele mai multe ori se votează pentru  ridicarea imunităţii".

"Eu sper că cei din comisia juridică (nr. a PE) vor analiza această solicitare cu maximum de obiectivitate şi în funcţie de regulamentul din Parlamentul European.

Ridicarea imunităţii în sine este o anumită procedură, are anumite consecinţe evident cu caracter penal. Eu bănui că ancheta adevărată a PE va fi acolo. Nici ea nu va lămuri tot dar oricum vor trebui lămurite foarte multe detalii şi nuanţe atunci când se va judeca această solicitare".

Potrivit regulamentului Parlamentului European, solicitarea DNA va fi analizată de comisia juridică a acestui for.

Comisia va da un aviz privind admiterea sau respingerea cererii fără a se pronunţa însă asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei eurodeputatului.

Ulterior, cererea DNA însoţită de avizul comisiei de specialitate va fi dezbătută în plenul Parlamentului European.

Solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare este o condiţie prealabilă începerii urmăririi penale.

Amintim,  procurorii DNA s-au sesizat din oficiu pentru posibile fapte de corupţie în cazul Severin după ce trei eurodeputaţi - un român, un sloven şi un austriac - s-au declarat dispuşi să îşi "vândă serviciile" pentru sume de până la 100.000 de euro unor jurnalişti de la cotidianul britanic The Sunday Times care s-au pretins lobbyişti.

The Sunday Times a dat publicităţii şi mai multe înregistrări video.

 
Europarlamentarul Renate Weber intervievată de Andreea Orosz