Disputa privind bugetul continuă în SUA

congresul-american.jpg

Congresul SUA

În Statele Unite continuă disputele cu privire la bugetul de stat. Drama politică se consumă de câteva zile, ultima scadenţă pentru o înţelegere fiind vineri, 8 aprilie, la miezul nopţii, ora locală.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

"Am mai făcut câţiva paşi înainte şi vom lucra toată noaptea, pentru a realiza în sfârşit un acord. Rămân însă câteva chestiuni dificile, importante pentru ambele părţi, aşa că nu sunt la această oră foarte optimist în privinţa deznodământului", declară preşedintele american, Barack Obama, după încă o rundă de negocieri cu preşedintele republican al Camerei şi liderul democrat al Senatului.

Diferenţele de ordin cifric sunt relativ minore. Din perspectiva democraţilor minoritari în Cameră şi beneficiind de un avantaj fragil în Senat, inacceptabile sunt aşa-numitele "pilule de otravă", clauzele de ordin ideologic incluse în proiectul de buget, cum ar fi eliminarea fondurilor pentru Agenţia Federală de Protecţie a Mediului.

"Am fost, sunt şi voi fi în favoarea reducerii cheltuielilor statale. În acest caz însă avem de-a face cu un joc politic ruşinos, care trebuie să înceteze", avertiza în aula Senatului democrata Claire McCaskill.

"Să fie clar: dacă aşa vor liberalii din Senat şi preşedintele, în loc să accepte o reducere de 2% a bugetului pe anul curent, aşa să fie, să sistăm operaţiunile guvernamentale ne-esenţiale", spunea unul dintre liderii dreptei republicane din Cameră, Mike Pence.

New York, Radu Tudor