Disensiuni intre Sofia si Bruxelles privind centrala Belene

Compania bulgara de electricitate a intrat intr-un conflict deschis cu Comisia Europeana, in problema centralei atomoelectrice Belene.

Compania bulgara de electricitate a intrat intr-un conflict deschis cu Comisia Europeana, in problema centralei atomoelectrice Belene. In cursul diminetii de miercuri, 7 noiembrie, mai multe medii sofiote au anuntat, citand surse de la compania de electricitate, ca Directia Generala "Energetica si transport" din cadrul Comisiei Europene si-a dat acordul pentru realizarea contractului privind construirea centralei. In calitatea de constructor principal apare compania rusa "Atomstroiexport". Subconstructori sunt mari companii din Franta si Germania.
Cotidianul "Dnevnik" l-a citat pe eurocomisarul in problemele energeticii Andris Piebalgs, care a declarat in timpul ultimei sale vizite in Bulgaria ca tehnologia ruseasca ce va fi aplicata la Belene corespunde tuturor criteriilor de securitate si din acest punct de vedere nu exista motive ca sa nu fie aprobat proiectul centralei.
Mai tarziu, in cursul dupa-amiezii, Feran Taradelas, purtator de cuvant al eurocomisarului Piebalgs a anuntat ca forul continental nu a luat inca o decizie si procesul va necesita timp. Purtatorul de cuvant a apreciat pozitiv colaborarea cu reprezentantii bulgari care doresc ca centrala sa fie construita. El a mai spus ca pentru Comisie nu conteaza faptul ca la Belene va fi folosita o tehnologie ruseasca, care "nu este de prima generatie, precum cea de la Cernobal". Sunt importante, in primul rind, securitatea instalatiilor si seismicitatea zonei.
Compania nationala de electricitate a incercat sa iasa din incurcatura declarand ca Bruxelles-ul a aprobat acordul de principiu cu "Atomstroiexport" si nu cel final, care va putea fi semnat in luna decembrie.
Cea de a doua centrala atomoelectrica bulgara va avea doua blocuri cu o putere totala de 2 000 de megawati. Primul va deveni operabil in mijlocul anului 2013, iar cel de al doilea in 2014. Centrala va necesita investitii in valoare de aproximativ patru miliarde de euro, iar costul kilovatiorei va fi sub 3,7 eurocenti.

Petio Petkov, Sofia, RFI