Discuţii asupra unei coaliţii de guvernare

chisinau-arc-triumf-20101207084439.jpg

Negocierile politice de la Chişinău sunt în toi

În Republica Moldova continuă dialogul privind constituirea unei noi coaliţii de guvernare, chiar dacă presa rusească a anunţat că la Chişinău a fost formată deja o coaliţie între Partidul Comuniştilor şi Partidul Democrat al lui Marian Lupu.

Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat şi Partidul Liberal al preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu au anunţat deschis că sunt pentru refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană.

Partidul Democrat ezită însă să se pronunţe pe marginea unei coaliţii cu liberal-democraţii, susţinând că PD pledează pentru parcursul democratic al Republicii Moldova.

Potrivit Ziarului de Gardă, care citează surse din cadrul Partidului Democrat, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi democraţii au căzut totuşi de acord să formeze o coaliţie de centru-stânga, dar liderii celor două formaţiuni s-ar fi înţeles să nu facă publică o declaraţie în acest sens.

În prezent, cele două partide de fapt simulează negocierile, pentru a nu fi acuzate că decizia a fost luată sub influenţa Moscovei. "Şi întâlnirea cu liderul Partidului Liberal face parte din acest scenariu de simulare", mai scrie publicaţia.

Totodată, Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor s-au înţeles ca Vladimir Voronin să nu ocupe nici una din cele trei funcţii importante în stat. "Aceasta constituie oferta generoasă despre care au anunţat Lupu şi Diacov", afirmă sursele ZdG.

"Cele două formaţiuni au decis să se alieze, pentru a exclude PLDM de la guvernare. Sunt interese economice, dar şi politice, or la următorul scrutin, PLDM riscă să devanseze detaşat atât PCRM-ul cât şi PD-ul", spun membri ai PD.

După întrevederea de luni cu reprezentanţii Partidului Liberal, liderul democrat, Marian Lupu a declarat jurnaliştilor că este prematur să se vorbească de coaliţii, fiind abia la etapa de dialog. "PD este deschis pentru dialog cu toate formaţiunile. Democraţii pledează pentru parcursul democratic şi european al Republicii Moldova", a conchis Lupu.

Liderul democrat a negat faptul că duminică, 5 decembrie, ar fi semnat un acord privind constitutirea unei alianţe de centru-stânga cu comuniştii.

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu e de părere însă că există şanse ca Partidul Democrat să nu meargă în coaliţie cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, în condiţiile în care nu există un document oficial. Acest lucru depinde de Partidul Liberal Democrat din Moldova şi de Partidul Liberal. "Am reuşit în 2009, sperăm că şi în 2010 ne va reuşi să formăm o coaliţie", spune Ghimpu.

Un grup de scriitori şi oameni de cultură din Republica Moldova au lansat un apel public, pentru reconstituirea Alianţei pentru Integrare Europeană, un apel la adresa partidelor democratice, care au acces în noul Parlament, în care electoratul şi-a investit toate speranţele la alegerile din 28 noiembrie 2010 : să-şi respecte angajamentele faţă de electorat, faţă de instituţiile şi partenerii externi, pledând în continuare pentru principiile şi valorile democratice şi europene.

Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.