Discurs dur al lui Mahmoud Abbas la adresa Israelului

coresp-14-august-discurs-dur-al-lui-mahmoud-abbas-adresa-israelului-20090814133945.jpg

Mahmoud Abbas în fața membrilor comitetului central Fatah, la Ramallah, 13 august 2009 (Foto: Fari Arouri/ Reuters)

Mahmoud Abbas exclude orice negociere cu Israelul până când colonizarea evreiască nu va fi oprită. Comentariul a fost făcut cu ocazia primei întâlniri a noii conduceri a Fatah. Președintele palestinian a reafirmat cu această ocazie dreptul palestinienilor la «legitimă apărare».

Este prima dată când Mahmoud Abbas se exprimă public de la sfârșitul congresului Fatah. Mai mulți membri nou aleși în conducerea partidului s-au pronunțat deja pentru o mai mare fermitate în negocieri. Mahmoud Abbas a subliniat că nu vor exista discuții privind procesul de pace până când colonizarea nu va fi oprită „în toate formele existente și fără excepții, la Ierusalim și în restul teritoriilor ocupate” a precizat el.

Președintele palestinian a reamintit că refuză un stat cu frontiere temporare. Această soluție a fost evocată în mai multe rânduri în cadrul procesului de la Annapolis. Mahmoud Abbas a subliniat că palestinienii își rezervă dreptul de a recurge la rezistență, acțiune recunoscută prin dreptul internațional, pentru realizarea statului de drept.

Discursul a fost în consens cu dorinţa numeroșilor delegați Fatah reuniți la Bethleem, care sunt de părere că Fatahul a obținut rezultate minime de la Israel deschizând astfel drumul islamiștilor Hamas. Mahmoud Abbas a salutat și „eforturile președintelui american Barack Obama pentru apariția unui stat palestinian și pentru oprirea completă a colonizărilor”.