PE dezbate decretul italian privind cetatenii UE

Pe fundalul problemei româno-italiene, Parlamentul European dezbate in aceasta seara la Strasbourg problema liberei circulatii a cetatenilor UE.

Problema româno-italiana a dat nastere dezbaterei din aceasta seara, UE constientizeaza ca exista o problema la nivelul legislatiei comunitare care nu poate preîntâmpina diferitele probleme care apar intre statele membre.

Comisarul european al justitiei Franco Frattini este asteptat sa le explice deputatilor europeni in ce consta legislatia actuala, adica faimoasa directiva din 2004 care reglementeaza sederea cetatenilor europeni intr-un alt stat membru si regulile exceptionale de expulzie.

Comisarul va dezbate impreuna cu parlamentul aplicare acestei directive si posibilele cazuri de incalcarea a legii comunitare, desi in mod oficial CE nu a studiat inca decretul italian din data de 1 noiembrie care se bazeaza pe directiva comunitara.

Statele membre se organizeaza dupa bunul plac in interiorul fontierelor, asa cum o face acum Italia, Comisia Europeana nu poate interveni in afacerile interne si de altfel nici nu are instrumente sa o faca avînd in vedere ca legislatia comunitara este putin dezvoltata in materie de justitie si criminalitate.

Exista o cooperare transfrontaliera, exista un organism comunitar de politie, Europol, dar acestea functioneaza mai ales pentru dezmembrarea retelelor criminale si mai putin pentru cazurile izolate asa cum s-ar traduce criminalitatea româna in Italia.

Mihaela Gherghisan