Deputatul francez Jacques Myard: "Europa nu trebuie redusă doar la Schengen şi la moneda unică euro"

jacquesmyard.jpg

Deputatul francez Jacques Myard

Jacques Myard este unul dintre cei mai activi deputaţi din parlamentul de la Paris. Membru al partidului conservator de guvernământ UMP, Myard şi-a creat în interiorul acestei mişcări o grupare aparte denumită "Dreapta populară". Vasile Damian a stat de vobă cu Jacques Myard şi l-a întrebat pentru început ce l-a făcut să-şi schimbe părerea atât de radical despre România.

Formată din circa 50 de aleşi această grupare este clasată foarte la dreapta eşichierului politic, nu departe de ideile Frontului Naţional, partidul extremei drepte, spun unii analişti. Jacques Myard este un adversar declarat al actualei construcţii europene, este împotriva monedei unice dar a fost unul dintre principalii susţinători ai aderării României la Uniunea Europeană. Între timp însă, deputatul francez şi-a schimbat opiniile şi astăzi este unul dintre cei mai înverşunaţi militanţi ai amânării aderării României la spaţiul Schengen. Vasile Damian a stat de vobă cu Jacques Myard şi l-a întrebat pentru început ce l-a făcut să-şi schimbe părerea atât de radical.

"Cred că Europa nu trebuie redusă doar la Schengen şi la moneda unică euro. Ar fi o greşeală dacă am gândi astfel. Rămân însă un ferm partizan al locului României în Uniunea europeană. În 2007 când am sprijinit aderarea tării la UE, era o necesitate.

E adevărat că ne puneam si atunci o serie de întrebări legate de coruptie sau de nivelul economic al României. Eu am spus însă dintotdeauna că nu e grav si că din punct de vedere politic România face parte din echilibrul european. Tara este, de exemplu, o punte spre Turcia. In privinta Schengen, pozitia mea rămâne însă neschimbată.

Tratatul Schengen nu este pus la punct, Schengen este în realitate o utopie. Vedem dealtfel azi ce dificultăti întâlnim cu Italia, probleme ce s-ar putea repeta mâine cu Spania.

Si atunci de ce să băgăm o nouă tară într-un sistem care schioapătă, care e imperfect? Iată de ce sunt ostil oricărei noi aderări la spatiul Schengen câtă vreme tratatul respectiv nu este complet revizuit.

Anumite controale la frontiere trebuie restabilite si în acel moment cred că Anglia dar si România vor adera la un sistem mai elaborat, mai putin utopic. Este motivul pentru care spun astăzi NU intrării României în spaţiul Schengen dar, recunosc, ar trebui să spunem acelasi lucru si Greciei".

Deputatul francez Jacques Myard intervievat de Vasile Damian