David Petraeus, noul şef al trupelor internaţionale din Afganistan

Trupele internaţionale din Afganistan au un nou şef : generalul David Petraeus. Acesta îl înlocuieşte pe generalul Stanley McChrystal, demis miercuri, 23 iunie, de preşedintele american, după ce criticase administraţia de la Washington, într-un interviu. Potrivit observatorilor, Petraeus este singurul om care l-ar putea înlocui cu succes pe McChrystal. Supranumit "eroul din Irak", David Petraeus este un militar atipic. Un portret de Luca Niculescu.

Trupele internaţionale din Afganistan au un nou şef : generalul David Petraeus. Acesta îl înlocuieşte pe generalul Stanley McChrystal, demis miercuri, 23 iunie, de preşedintele american, după ce criticase administraţia de la Washington, într-un interviu.

Potrivit observatorilor, Petraeus este singurul om care l-ar putea înlocui cu succes pe McChrystal. Supranumit "eroul din Irak", David Petraeus este un militar atipic. Un portret de Luca Niculescu (audio).

Subţire, ochi albaştri, privire pătrunzătoare. Unii îl consideră incredibil de inteligent, alţii, arogant. Toţi îl respectă însă pe acest militar intelectual, extrem de cultivat, specializat pe contra-insurgenţă. Doctrina lui : "ca să câştigi războiul, trebuie să câştigi întâi inimile. Soldaţii americani nu trebuie să fie doar combatanţi, ci şi diplomaţi sau oameni care ştiu să construiască".

În vârstă de 57 de ani, Petraeus şi-a câştigat notorietatea în urmă cu câţiva ani, când a fost însărcinat să se ocupe de trupele din Irak. Strategia lui a dus atunci la o scădere serioasă a actelor de violenţă din acea ţară.

În 2007, revista Time îl punea pe poziţia 35 în clasamentul celor mai influente personalităţi din lume.

Va reuşi oare să repete în Afganistan succesul din Irak ? Greu de spus, deoarece condiţiile sunt diferite. Un diplomat occidental bazat la Kabul spune că fostul general Stanley McChrystal era cel care modificase în profunzime strategia forţelor internaţionale şi că era singurul care o putea duce până la capăt.

În orice caz, David Petreaus a dovedit că nu îi este teamă de lupte grele nici în viaţa personală. A trecut pe lângă moarte de mai multe ori : a fost rănit de un glonţ, a fost rănit şi în urma unei probleme cu o paraşută. În urmă cu doi ani a avut de înfruntat şi un cancer, pe care l-a învins.

Luca Niculescu, despre David Petraeus.