Dâncu la RFI : Geoană trebuie să creeze o ruptură de percepţie

Coaliţia de guvernământ va rezista până la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an. Iată ce spune la RFI fostul vice-preşedinte al Partidului Social Democrat, Vasile Dâncu, unul dintre foştii strategi ai formaţiunii, care apreciază că PSD este "condamnat". Nici Ion Iliescu, nici Adrian Năstase şi nici Bill Clinton nu sunt soluţia pentru ca Mircea Geoană să câştige alegerile prezidenţiale, mai afirmă Dâncu. Preşedintele PSD "încă nu a găsit cheia Transilvaniei", crede Vasile Dâncu.

Coaliţia de guvernământ va rezista până la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an. Iată ce spune la RFI fostul vice-preşedinte al Partidului Social Democrat, Vasile Dâncu (audio), unul dintre foştii strategi ai formaţiunii, care apreciază că PSD este "condamnat".

Nici Ion Iliescu, nici Adrian Năstase şi nici Bill Clinton nu sunt soluţia pentru ca Mircea Geoană să câştige alegerile prezidenţiale, mai afirmă Dâncu. Tot el declară apoi că Năstase ar putea lucra în echipa lui Geoană, nu însă şi Iliescu.

Mircea Geoană trebuie să creeze o ruptură de percepţie şi să promoveze mai mult oamenii tineri din partid. Preşedintele PSD "încă nu a găsit cheia Transilvaniei", crede Vasile Dâncu.

Iată transcrierea interviului acordat de Vasile Dâncu lui Cosmin Ruscior :

Vasile Dâncu : Mircea Geoană are o şansă, dar trebuie să schimbe ceva din imaginea legăturii sale cu partidul. Trebuie probabil să creeze o ruptură de percepţie, pentru că altfel nu va putea să atingă scorul partidului şi să-l depăşească, aşa cum ar fi normal. O ruptură nu cred că se poate realiza trimiţând la televizor pe Ion Iliescu, pe Adrian Năstase sau pe Bill Clinton. Pe oricine am trimite la televizor nu am reuşi să facem acest lucru. Trebuie să arate că de exemplu confirmă anumite aşteptări pe care populaţia le are de la el. Una din aşteptări este să desăvârşească reforma, pentru că s-a aflat în vârful piramidei opţiunilor, a fost admirat de mase atunci când l-a detronat pe Ion Iliescu, de exemplu şi când a devenit un lider tânăr, un fost ministru de Externe care ar putea reforma România. Deci trebuie să facă ceva în percepţia lui şi a partidului în acelaşi timp. Asta ar însemna să arate o echipă nouă, un proiect uşor de înţeles, dar este timpul foarte scurt. Mai este un lucru pe care îl poate face dacă ne uităm în sondaje foarte bine. Transilvania este cea care va da preşedintele şi a dat preşedintele în ultimii ani. El trebuie să-şi rezolve cumva o problemă pe care el şi PSD o au în Transilvania. E adevărat, în ultimii opt ani, în ultimii zece ani, PSD a crescut mult în Transilvania, dar această creştere s-a oprit. O gândire oarecum centralistă, poate, care l-a blocat mereu în BPN-ul de la Bucureşti, a făcut să abandoneze un program special pentru Transilvania. Ardelenii aşteaptă un mesaj pentru ei şi nu mesaje naţionaliste, aşa cum cred unii, pentru că dacă ne uităm, Vadim are mai multe voturi în Bucureşti decât în Transilvania. Or Mircea Geoană încă nu a găsit cheia Transilvaniei, să spunem.

Rep : Strategii PSD propun ca Adrian Năstase şi Ion Iliescu să fie portavocea partidului înainte de alegeri. Dumneavoastră credeţi că nu ar fi cea mai bună soluţie. De ce ?

V.D. : Nu am spus că nu ar… Nu cred că este cheia, nu este soluţia asta. Adrian Năstase ar avea oarecum o autoritate executivă, este un lider cunoscut, sigur, relaţia cu Adrian Năstase nu l-ar încurca pe Mircea Geoană pentru a-şi consolida o anumită zonă de imagine. Există o nostalgie care creşte faţă de perioada în care Adrian Năstase a fost prim-ministru, o perioadă bună pentru România şi el ca personalitate. Adrian Năstase este unul dintre cei care ar putea să lucreze în echipa Mircea Geoană. Cât despre Ion Iliescu, eu mă îndoiesc, pentru că strategii care vin dinafară se uită matematic şi caută aritmetic să adune voturi. Ei se gândesc că bătrânii sunt nostalgici şi-l vor pe Ion Iliescu. Nu este adevărat. Dacă ne uităm în sondaje cu atenţie, o să vedem că de fapt cheia este în altă parte. Eu cred că dacă ar fi să trimită la televizor, sigur că ar putea să-şi trimită Mircea Geoană la televizor oameni din vechea generaţie, pentru că sunt oameni de stânga din vechea generaţie care nu sunt pătaţi, care nu au probleme. Dar ar trebui să trimită o echipă nouă mai mult la televizor. Partidele din România în general nu favorizează tinerii, scot aşa două - trei flori rare pe la televizor, fete frumoase sau băieţi care au dicţie, dar dincolo de asta nu există în partidele din România modalităţi de selecţie şi de promovare, grile care să creeze din timp mediul ca să se afirme tinerii.

Rep : Credeţi că va rezista coaliţia după alegerile prezidenţiale ?

Vasile Dancu : PSD este condamnat într-un fel aici. Unii îl critică pe Mircea Geoană şi PSD-ul că nu-şi asumă întru totul guvernarea, dar nu au ce să facă. În mod normal, trebuie să se poziţioneze undeva într-un spaţiu advers preşedintelui, în partea cealaltă, în celălalt colţ al ringului şi asta este normal, e un lucru pe care şi l-au asumat atunci când au acceptat să meargă la guvernare. Sigur, coaliţia va rezista până la alegeri, după alegeri există şanse puţine să reziste coaliţia sau cel puţin coaliţia în această configuraţie. După alegeri se vor produce mutaţii probabil şi în partide, mai ales, şi PSD oarecum aşteaptă alegerile ca să vadă ce se întâmplă. Dacă Mircea Geoană va câştiga, cine va urma ? Dacă nu va câştiga, unii cred că se va relansa lupta pentru putere în partid, ceea ce eu nu cred, dar este o speranţă a unora. În orice caz, după alegerile prezidenţiale eu cred că trebuie să vedem o altă configuraţie politică şi un alt program, un proiect. Asta nu înseamnă că trebuie daţi afară unii de la guvernare sau să rămână unii singuri, aşa ceva nu cred. Cred că este nevoie de un nou proiect pentru România şi noul preşedinte - indiferent cine va fi acela - este obligat să-l facă, dacă nu, vom fi condamnaţi la 25 de ani de subdezvoltare. Deja avem 20.

Vasile Dâncu, fost vicepreşedinte al PSD