Cristian Pârvulescu: Preşedintele îşi depăşeşte atribuţiile

basescu-are-constitutia-mana.jpg

Preşedintele Traian Băsescu are în mână Constituţia României

Preşedintele este criticat dur pentru intenţia sa declarată de a menţine în proiectul de modificare a Constituţiei propunerile privind eliminarea caracterului licit al oricarei averi, precum şi pe cea privind eliminarea imunităţii extinse la parlamentari şi ministri, deşi Curtea Constituţionala le-a declarat neconstituţionale. "Anunţul şefului statului este inexplicabil", spune la RFI politologul Cristian Pârvulescu.

În opinia sa, Traian Băsescu îşi depăşeşte atribuţiile. "Odată ce este declarat ceva neconstituţional, nu mai poate fi în niciun fel adoptat, cu atât mai puţin în Constituţie. CC a decis să respingă câteva aspecte din proiectul de modificare a Constituţiei, iar decizia preşedintelui de a le menţine este pur politică. Din punctul meu de vedere, în acest moment, preşedintele intră în contradicţie cu prerogativele pe care le are", mai afirmă Cristian Pârvulescu.

Preşedintele îşi depăşeşte atribuţiile

Cristian Pârvulescu, Analist

AscultăDownload

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi seară, că nu va renunţa la propunerea de eliminare din Constituţie a prevederii prin care averea se prezumă a fi dobândită licit, invocând o decizie "obligatorie pentru statele membre UE" a Consiliului JAI, pe care însă România nu a implementat-o. Preşedintele a spus că va trimite la Parlament articolul în forma pe care a trimis-o la Curtea Constituţională, fără a face o revizuire legat de acest subiect.

De asemenea, Traian Băsescu a declarat că va menţine în proiectul constituţional trimis Parlamentului şi prevederile legate de imunitate incluse în textul trimis Curţii Constituţionale, declarate ulterior neconstituţionale de aceasta.