Conflict deschis între Turcia şi Siria

conflict-deschis-turcia-siria.jpeg

Conflictul sirian trece graniţa în Turcia (Foto: Reuters/Rauf Maltas/Anadolu Agency)

Parlamentul turc s-a reunit de urgenţă joi, pentru a decide dacă dă undă verde Guvernului pentru desfăşurarea de trupe pe teritoriul statului vecin, Siria. Tensiuni există însă şi la graniţa cu Israelul. Situaţia a început să degenereze miercuri după-amiază, când mai multe obuze trase dinspre Siria au lovit o localitate din Turcia.

Cinci cetăţeni turci, printre care o femeie şi trei copii, au murit. Alţi cel puţin zece oameni au fost răniţi. Era oarecum de aşteptat, având în vedere că localitatea se află foarte aproape de postul de frontieră sirian Tall al-Abyad, unde recent au avut loc lupte între rebeli şi trupele regimului al-Assad. Imediat după, Turcia a deschis şi ea focul către poziţiile siriene de peste graniţă. După o scurtă pauză, joi dimineaţă, armata turcă a reluat bombardamentele asupra poziţiilor deţinute de armata siriană lângă graniţă. Este cel mai grav incident, de la distrugerea unui avion turc de către apărarea siriană în iunie.

După acest schimb de focuri, Parlamentul turc s-a reunit de urgenţă, pentru a dezbate situaţia. Ce hotărâre ar putea lua? Legislativul turc s-a reunit încă de la ora 10, la cererea Guvernului şi va analiza cererea Executivului lui Erdogan de a trimite trupe pe teritoriul sirian. Totuşi, potrivit unui consilier al premierului Recep Tayip Erdogan, nu este vorba de o declaraţie de război făcută Siriei. Deocamdată, bombardamentele sunt doar un avertisment, a spus oficialul. Şedinţa din Parlament încă nu s-a încheiat, deci nu putem şti care va fi rezultatul. Opoziţia turcă va vota probabil contra lansării unui atac terestru, însă partidul lui Erdogan are majoritatea, aşa că textul ar trebui să treacă fără probleme.

 

Explicaţiile Siriei

 

O reacţie a venit din partea Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (ONG cu sediul la Londra), care a precizat că atacul Turciei a ucis mai mulţi soldaţi sirieni. Puterea de la Damasc a încercat să se derobeze de responsabilitate. Ministrul sirian al Informaţiilor a anunţat deschiderea unei anchete cu privire la originea tirurilor transfrontaliere de obuze şi a prezentat condoleanţe din partea Siriei "familiilor victimelor şi prietenilor noştri, poporul turc". Ministrul nu a acuzat oficial rebelii pentru atacul de miercuri, dar a lansat un apel ca aceştia să fie împiedicaţi să treacă graniţa.

 

Reacţia comunităţii internaţionale

 

Atacul cu obuze lansat de Siria a fost ferm condamnat de NATO şi SUA, care şi-au exprimat solidaritatea cu Turcia, ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice. Aceeaşi reacţie şi din partea Marii Britanii. Chiar şi România a condamnat ferm atacul, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul de Externe. Atacul pune în pericol securitatea regională şi a NATO şi reprezintă o încălcare gravă a normelor de drept internaţional, potrivit MAE.
În plus, Turcia, care face parte din NATO a sesizat miercuri Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu tirul sirian, pe care l-a calificat drept un act de agresiune. Turcia solicită Consiliului să "adopte măsurile necesare, cu scopul de a pune capăt unor asemenea acte de agresiune şi să garanteze că Siria respectă suveranitatea, integritatea teritorială şi securitatea Turciei".

Pe de altă parte, Rusia, o susţinătoare a regimului Assad, a îndemnat Siria să explice că atacul a fost "un accident" şi că nu se va repeta, relatează Chicago Tribune.

Mai trebuie spus că obuze siriene au căzut şi pe teritoriul israelian, în zona Înălţimilor Golan. Israelul a evacuat o parte din această zonă, după ce miercuri a indicat că a reperat zeci de sirieni înarmaţi, îmbrăcaţi în civil în apropierea frontierei.

 

Care ar putea fi planul pe termen lung al Turciei?

 

Turcia a fost prima care a sprijinit rebelii sirieni şi prima care a cerut plecarea regimului lui Bashar al-Assad. În urmă cu câteva luni, Reuters relata despre o bază secretă pe teritoriul turc, gestionată de Turcia împreună cu Arabia Saudită şi Qatarul, de unde să trimită echipament militar şi de comunicaţii rebelilor. Turcia are însă nevoie şi de sprijin din partea NATO şi a ONU. E destul de puţin probabil să lanseze o ofensivă de amploare de una singură. NATO a condamnat miercuri atacul. Teoretic, Turcia, care este membră a NATO poate invoca articolul 5, care se referă la intervenţia celorlalte membre ale organizaţiei în favoarea statului membru care a fost atacat.