Conferinţă pe tema Libiei, la Paris

Franţa pregăteşte cu febrilitate Conferinţa Internaţională de joi de la Paris, destinată reconstrucţiei în Libia. Circa 50 de ţări sunt invitate la discuţii. Ministrul francez de Externe, Alain Juppé, a fost primit luni seară, la Berlin, de cancelara Angela Merkel, pentru ştergerea ultimelor asperităţi dintre Franţa şi Germania în privinţa Libiei.

Unora s-ar putea să li se pară prematură această conferinţă pe tema Libiei, mai ales că rebelii libieni nu controlează chiar sută la sută teritoriul libian, iar Muammar Gaddafi este încă viu.

Stilul Sarkozy îşi pune însă amprenta asupra acestei conferinţe: şeful statului francez doreşte de fapt să arate încă o dată că transformările care au avut loc în Libia sunt ireversibile şi în acelaşi timp să păstreze monopolul asupra iniţiativei. Franţa a fost prima ţară care s-a angajat militar ajutându-i pe rebeli, ea rămâne în prima linie a mobilizării pentru reconstrucţie în Libia.

De notat că Angela Merkel şi-a confirmat participarea, joi, la conferinţă, deşi Germania a fost singura ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO care s-a abţinut la ONU când a fost autorizată recurgeera la forţă pentru protejarea civililor libieni. Acest episod a provocat de altfel critici vehemente chiar în Germania, dar Parisul şi Berlinul doresc probabil acum să-l dea uitării, pentru a se mobiliza pe plan economic, unde toată lumea are de câştigat în Libia.

 

Consiliul Naţional de Tranziţie îşi expune doleanţele

 

Aşa-numiţii "prieteni ai Libiei", care se vor întâlni joi la Paris vor avea ocazia să asculte doleanţele Consiliului Naţional de Tranziţie. Responsabilii acestuia îşi vor expune priorităţile, după 42 de ani de dictatură gadafistă.

Victoria preconizată împotriva lui Muammar Gadafi, precum şi organizarea acestei conferinţe legate de Libia sunt văzute la Paris ca o revenire în forţă a diplomaţiei franceze pe plan mondial.

De miercuri până joi va avea loc de altfel la Paris şi Conferinţa anuală a ambasadorilor francezi, având ca temă următoarea dezbatere: "Diplomaţia într-o lume în mişcare, Franţa ca actor al schimbării".

Merită de adăugat, cum o face şi Agenţia France Presse, că diplomaţia franceză a depăşit radical faza când Michèle Aliot-Marie, cu nouă luni în urmă propunea regimului Ben Ali sfaturile Poliţiei franceze pentru a face faţă manifestanţilor din Tunisia.